Traslladen al Cedre els sis residents de Salita afectats per coronavirus

El Govern admet un brot al centre privat d’una malaltia que, des de l’inici de l’epidèmia, ja suma 428 contagis, dels quals quinze han perdut la vida

-
-

Ja són sis els padrins interns a la residència Salita que han donat positiu per coronavirus. Des del Govern s’ha admès que, per tant, ja es pot parlar d’un brot al centre que, també es reconeix, no se sap quin abast pot tenir. Per ara, tots els afectats han estat traslladats a la planta especialment habilitada al Cedre, on romanen encara vint persones més i que és amb les xifres a la mà -10 dels quinze morts fins ara en l’epidèmia són d’allà- el lloc més tocat per la Covid-19 a Andorra. Pel que fa als casos totals, la xifra s’ha tornat a disparar fins als 428, 38 més que els registrats dimecres.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha actualitzat les dades de l’evolució de l’emergència sanitària. En les darreres hores, s’han rebut els resultats de fins a 118 proves, i tot i que una gran majoria han donat negatiu, el nombre de positius encara ha estat important. Això ha incrementat el nombre total de casos registrats a Andorra fins a 428, dels quals 399 són actius, 15 han mort i 14 més ja tenen l’alta definitiva.

 Un dels principals punts de preocupació ara mateix és el Cedre. De les quinze defuncions, deu estan vinculades al brot detectat a la residència -nou eren interns i un era usuari del centre de dia-. Ara mateix, allà s’hi estan 26 padrins que han donat positiu, entre ells els sis provinents de Salita on, ha reconegut Benazet, “òbviament hi ha hagut un brot i no sabem si anirà a més”. El ministre de Salut, però, s’ha mostrat esperançat a l’hora d’indicar que “crec que ens ajudarà el fet d’haver decidit amb antelació separar els pacients”.

A l'hospital hi ha 50 ingressats, dels quals catorze es troben a la unitat de cures intensives

Sobre l’evolució d’aquests afectats, “hi ha qui evoluciona bé i altres amb una situació més justa”. En aquest sentit, Benazet ah volgut recordar que “en aquests pacients hi ha una fragilitat donada o bé per l’edat avançada o bé per patologies prèvies”. També ha indicat que “se’ls dona medicació que pertoca i, a qui ho necessita, se’l du a l’hospital”.

Entre els 428 positius, hi ha 95 sanitaris i 19 efectius dels cossos especials. A l’hospital hi ha ingressats 50 persones, de les quals 14 a la unitat de cures intensives. Benazet també ha confirmat que un treballador de la residència l’Albó també té la malaltia, fet que ha obligat a posar en quarantena diversos companys i usuaris.

A l’hora de valorar les noves dades, el titular de Salut ha remarcat que “encara estem en un període de creixement de l’epidèmia”. Ha apuntat que “no hem arribat al pic” però que “la corba està aplanada i no creix aritmèticament”. Al seu entendre, “infectar-nos a poc a poc no és dolent”, ja que “permet aguantar el sistema sanitari i que part de la població agafi immunitat”.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending