Traslladats a presons d'Espanya tres dels principals condemnats pel 'cas Dalton' antidroga

Comentaris

Tres dels principals condemnats en el ‘cas Dalton’ de lluita contra el tràfic i el consum de drogues al Principat han estat traslladats recentment a presons espanyoles per tal de seguir el compliment de les penes imposades al seu dia pel Tibunal de Corts i, posteriorment, confirmades amb algunes modificacions per la sala penal del Tribunal Superior (TS). Entre els traslladats a petició pròpia hi ha la principal implicada, una noia de Cambrils a la qual se li va comissar, poc després d’accedir a Andorra, els 74 grams de cocaïna que pretenia distribuir al país.

Les demandes es van fer a principi del mes de febrer i han trigat pràcticament mig any a ser complimentades i autoritzades. Els sol·licitants pretenen treure profit als beneficis penitenciaris més elevats que es donen a l’Estat veí, alhora que per les quantitats d’estupefaent que es va poder provar que movien a Espanya hi ha més benevolència. També, i especialment en el cas de la cambrilenca, es preveu que pugui acabar la condemna més a prop de casa seva, encara que inicialment, i com en tots els casos, la primera destinació és la presó lleidatana de Ponent, segons que han indicat algunes fonts coneixedores de la situació. 

Els trasllats cap a Espanya s’haurien fet fa deu dies, segons les mateixes fonts. A banda de la dona de Cambrils de 31 anys que va ser detinguda quan introduïa al Principat 74 grams de cocaïna per facilitar a diversos contactes que tenia al país; els altres dos empresonats traslladats són la mare i un dels fills de la família que resident a cavall d’un mas fronterer de Sant Julià i un pis de la Massana es va veure incriminada en la seva totalitat en el cas. L’objectiu dels tres demandants del trasllat, segons que han indicat les fonts consultades, és poder obtenir un tercer grau en un termini relativament curt de temps. I, amb posterioritat, poder donar compliment al total de la condemna en un termini sensiblement inferior al que ho haurien fet al Principat.

La noia de Cambrils, empresonada des del 26 de gener del 2013, va ser condemnada a set anys de presó i al pagament d’una multa de 15.000 euros més l’expulsió definitiva del Principat per traficar tant amb cocaïna com amb haixix. De tots els implicats destacats en una operació que va fer seure a la banqueta dels acusats gairebé una trentena de persones en un macrojudici celebrat al Centre de Congressos d’Andorra la Vella era l’única que no vivia al Principat. La dona, que va arribar al Principat acompanyada d’una altra jove a qui inicialment es va controlar sense que l’acció anés més enllà, sempre va mantenir que la seva tasca es va limitar a fer de correu del pare. Com que tenia el carnet de conduir retirat i sabia, l’home, que se’l cercava al país, la filla va assumir la responsabilitat de transportar la droga al país, on la venia tant a persones que després en feien una altra distribució com a clients minoristes.

Els altres dos sol·licitants del trasllat són una dona de 55 anys anys i el seu fill que aviat en farà 31. Nascuts a Vigo tots dos, la primera estava establerta de totes totes al Principat i el segon hi feia estades perquè ja havia tingut problemes amb la Justícia. Empresonats tots dos des del 8 de juny del 2013 acusats de traficar amb cocaïna i marihuana i de cedir droga a menors d’edat en centres d’esbarjo, van ser condemnats cadascun a sis anys i mig de presó, a l’expulsió definitiva del país i al pagament d’una multa de 12.000 euros. El mateix dia de la seva detenció, també es van detenir l’espòs i pare del sol·licitants -que va quedar en llibertat al cap d’uns dies i, amb posterioritat, va ser expulsat del Principat per la via administrativa- i tres components més de la família. En concret, un fill i una filla del matrimoni i la qui en aquell moment era la xicota, andorrana i ara ja en llibertat, del condemnat que ara demana ser traslladat a Espanya.

Comentaris

Trending