El sector del transport tem una escabetxina de personal si no s’allarguen els ERTO

La supressió o com a mínim reducció molt accentuada de ‘transfers’ que es preveu per aquest hivern fa pronosticar que hi haurà molts contractes definits que no es renovaran

Un autocar estacionat a l'Estació Nacional d'Autobusos.
Un autocar estacionat a l'Estació Nacional d'Autobusos. ARXIU

Els professionals del transport temen una retallada de personal molt important en la immensa majoria de companyies del país donada la reducció de feina que ja s’està notant i la que es preveu que encara baixi més en relació amb el que solia ser habitual altres hiverns. D’aquí que diferents fonts del sector consideren que si l’administració no allarga la fórmula de les suspensions temporals de contracte més enllà del 31 de desembre la situació pot ser dramàtica.

No és l’únic sector on passa aquest fet. De fet, per exemple els hotelers ja han demanat poder ampliar els ERTO fins al 31 de març, una demanda a la qual també s’hi adhereixen tant les empreses com els professionals del sector del transport, especialment, és clar, la del transport de viatgers. I és que el fet que el turisme que es preveu que arribi al Principat sigui de proximitat,  que països de llarga tradició i vincle amb el Principat com el Regne Unit posi les traves que està posant perquè els seus ciutadans viatgin, fa que un dels pilars fonamentals per al món del transport a l’hivern.

Els ‘transfers’, els enllaços des de ciutats com Tolosa o Lleida o Barcelona fins al Principat per portar els turistes que arriben fins als esmentats indrets amb avió caiguin gairebé del tot. I això és una patacada molt forta per a les principals companyies del Principat, entre les quals hi ha una rivalitat espantosa, a més a més. També hi ha dubtes sobre l’esquí escolar, que també genera un petit volum de feina local important la temporada hivernal.

I tot això, a més, s’ha de combinar amb la restricció d’aforaments i l’increment de vehicles que es demana per al cobriment de les línies de transport intern, que comporta, per a les empreses que tenen les concessions, un increment de la despesa. Tot plegat augura un mal futur imminent per a les companyies, que tenen una part de la plantilla contractada de forma definida. És, d’entrada, tot aquest personal que veu perillar més el seu lloc de treball perquè serien els primers professionals en no ser renovats.

Comentaris (2)

Trending