Quinze dies per decidir si s’adquireixen 1.300 bitllets a l’avançada pel tercer vol a Madrid

El Govern ha demanat a associacions i teixit empresarial la participació i l’aportació de 200.000 euros per poder instaurar aquest viatge entre setmana

Passatgers baixant de l'avió en el primer vol a l'aeroport d'Andorra-La Seu provinent de Madrid.
Passatgers baixant de l'avió en el primer vol a l'aeroport d'Andorra-La Seu provinent de Madrid. Altaveu

Aquest dijous el Govern va mantenir una reunió amb els diferents agents econòmics, com patronal, Unió Hotelera (UHA) o agències de viatges per parlar-ne sobre el tercer vol a Madrid. Concretament, per a demanar la participació amb la compra anticipada de més de 1.300 bitllets per poder instaurar aquest viatge entre setmana. Traduit en diners, són 200.000 euros el que es demana i s’ha donat quinze dies, fins a la pròxima reunió, per a prendre una decisió.

El tercer vol a Madrid, els dimecres, està més a prop de ser una realitat. Sols requereix 200.000 euros i la compra de 1.300 bitllets per anticipat per poder posar-lo en marxa. Així es va traslladar aquest dijous als diferents actors empresarials i turístics que van acudir a Govern per reunir-se amb el ministre d’Economia i Empresa, Jordi Gallardo. Aquesta ampliació de freqüències és un objectiu que es persegueix des de fa un temps, i que es pot implementar amb la renovació d’Air Nostrum.

El bon funcionament de la línia establerta actualment i la demanda d’ampliació haurien fomentat aquest moviment per part del Govern. De fet, des de diferents sectors es constata que podria ser factible. Malgrat això, el president de l’Associació d’Agències de Viatges, Jaume Escoda, assenyala que s’han d’estudiar les diverses possibilitats que ofereix aquest trajecte extra i de quina forma es podria oferir per fer-lo atractiu als visitants. Durant els pròxims quinze dies, tant ell com la resta d’entitats s’hauran de reunir i valorar els pros i contres que té l’oferta feta.

Aquests 1.300 bitllets es podrien fer servir al llarg de l’any a disposició de les empreses, entenent que es tindria un marge per poder reservar-los. Escoda, però, assenyala que s’ha de tenir en compte que la capacitat dels avions és únicament 50 passatges, “això és el que cap en un autobús”. Per tant, i malgrat que les postures semblen més favorables que desfavorables, cal acabar de concretar diversos punts, com el fet de si es podran oferir en paquets tancats i si això serà factible econòmicament per les empreses.

 

Comentaris (2)

Trending