L’heliport nacional serà una realitat el segon semestre del 2025

Aquest dilluns han començat les obres a la Caubella i la preparació del terreny amb la tala d’arbres serà una de les primeres tasques d’una infraestructura que, segons el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, “serà la de referència del país”

20231030 Projeccio Heliport
20231030 Projeccio Heliport

Aquest dilluns s’ha donat el tret de sortida a la construcció de l’heliport nacional de la Caubella i que, segons ha manifestat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, serà una realitat durant el segon semestre del 2025. La infraestructura serà entregada a finals del 2025 i el cost serà de 10,3 milions d’euros, dels quals el Govern n’aporta cinc milions que s’inclouen en el pressupost del 2024.

Trenta-vuit anys han hagut de passat des que Andorra va començar a explorar la possibilitat de disposar d’un heliport fins aquest dilluns 30 d’octubre, que és quan s’han donat el tret de sortida als treballs amb la col·locació de les casetes d’obres. La preparació del terreny, és a dir, la tala d’arbres és la primera de les fases del que consta la construcció d’aquesta infraestructura juntament amb la realització de l’obra civil. Es talarà un 2% del bosc de Pal, tot i que s’assegura que serà un projecte integrat paisatgísticament.

Forné l’ha definit com “un molt bon projecte i és la millor de totes les solucions anteriors”. Ha insistit molt que “garanteix el servei d’emergències i de rescats, així com la seguretat dels veïns i dels passatgers perquè es troba en una zona aïllada i sense edificis al voltant”. Ha volgut deixar clar que “serà la infraestructura de referència del país on es centralitzaran els vols nacionals i internacionals, així com sempre serà dels ciutadans perquè és de titularitat pública”. D’aquesta manera, l’heliport privat que ja hi ha a la Massana traslladarà la seva operativa al de la Caubella, tot i queles instal·lacions es podran fer servi en cas d’emergència.

La construcció del camp de vol es preveu que estigui acabada per a mitjan del 2024, mentre que l’edifici de la terminal i altres serveis estaran enllestits a mitjan del 2025

Per la seva part, el director d’Energia i Transport, Carles Miquel, ha explicat que el seguiment de les obres es farà per part del concessionari, del Govern i també a través d’una propietat delegada. De fet, l’executiu pagarà 132.000 euros a una empresa externa perquè faci, precisament el seguiment. La construcció del camp de vol es preveu que estigui acabada per a mitjan del 2024, mentre que l’edifici de la terminal i altres serveis estaran enllestits a mitjan del 2025. A partir d’aquí es preveu un període de proves durant el qual s’ha d’obtenir l’autorització definitiva.

 

Miquel ha manifestat que l’edifici de serveis comptarà amb un hangar d’estacionament de 800 metres quadrats que podrà albergar fins a 7 helicòpters. La pista tindrà 100 metres quadrats en una primera fase amb possibilitats d’ampliar-la fins a 130. L’heliport de la Caubella permetrà acollir aeronaus de mida mitjana. El Bell 429 és determinat per a operacions comercials de passatgers (7 + 1 pilot). També admet l’operació de mitjans grans tipus Super Puma que fan servir el copríncep francès, Emmanuel Macron, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

FINS A 3.700 OPERACIONS ANUALS

Les previsions són que hi hagi entre 2.000 i 3.700 operacions anuals en funció dels escenaris. Cal tenir en compte que està previst que es faci transport discrecional, la gestió d’emergències, treballs aeris, transport regular o visites d’Estat. També es podran fer vols amb helicòpter elèctric (eVTOL) destinat a trajectes, per exemple, entre Andorra i Barcelona.

David Forné i Carles Miquel en la presentació del projecte de l'heliport nacional.
David Forné i Carles Miquel en la presentació del projecte de l'heliport nacional.

Tot plegat, segons Miquel, per permetre el desenclavament del país a nivell comunicatiu. A l’heliport hi haurà les dependències policials i de duana, tenint en compte que el Principat no forma part de l’espai Schengen. Ara bé, segons David Forné, “s’està treballant amb els països veïns un protocol per poder operar com si hi estiguéssim”. En el cas de possibles vols comercials, Carles Miquel manifesta que “ha d’ajudar a finançar la infraestructura” i haurà de ser la concessionària qui estableixi les rutes, tot i que “si el Govern considera estratègica alguna línia hi pot contribuir financerament”.

El cost serà de 10,3 milions dels quals 5 els aporta l’executiu i la resta l’empresa concessionària (la UTE formada per Heliand i Helicòpters del Nord). L’objectiu inicial de l’anterior Govern era que l’heliport nacional estigués operatiu a finals d’aquest 2024, però no serà així i serà una realitat un any més tard.

Comentaris (30)

Trending