Cap a un abonament únic de bus per a tot el país

Els ministres d’Economia i Medi Ambient i els cònsols d’Andorra la Vella i Ordino signen el conveni que permetrà les persones que disposen de la targeta de 30 euros mensuals usar el transport comunal gratuïtament a les dues parròquies

Un moment de la signatura del conveni.
Un moment de la signatura del conveni. Toni Solanelles

“Cap a una targeta única.” L’expressió és de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. Però defineix perfectament la pretensió del Govern en signar amb els cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i d’Ordino, Josep Àngel Mortés, un conveni pel qual aquelles persones que disposen de l’abonament mensual del transport estatal usar de forma gratuïta el bus comunal en les dues parròquies concernides. La voluntat és poder incorporar a l’acord la resta de comuns, amb els quals ja hi ha converses obertes.

Per part de Govern, el conveni l’han signat Calvó i el titular de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, que ha destacat que l’acord rubricat amb Andorra la. Vella i Ordino permet “una mobilitat més sostenible i més fàcil”. Gallardo ha ressaltat també com d’important i complementari és el bus comunal per donar servei a la denominada ‘última milla’. La satisfacció brollava per totes bandes. També Marsol i Mortés s’han mostrat satisfets d’arribar a l’entesa i han destacat els esforços en matèria de sostenibilitat i mobilitat que estan fent les dues parròquies. Alhora, han encoratjat la resta de corporacions comunals a fer el mateix pas.

La titular de Medi Ambient ha assegurat que el fet que parròquies com Escaldes o Canillo hagin optat per fórmules com el bus a la demanda no ha de ser un impediment per adherir-se al conveni. Per a Calvó, al capdavall cada parròquia ha optat pel sistema que considera que dóna més bona resposta al seu entramat urbà però això no està renyit amb la complementarietat de què parlava Gallardo, que ha fet vots perquè “en set anys no arribem al col·lapse” quant a la mobilitat interna que indiquen els estudis. D’aquí que “haguem de trobar alternatives” i la “col·laboració” amb els comuns sempre és bona.

USUARIS I MILLORES

Tant Calvó com Gallardo han coincidit que el preu de 30 euros mensual per a l’abonament del bus és més que correcte i, per ara, no es plantegen canvis. La rebaixa tarifària ha suposat un increment d’usuaris segons el Govern. Des del setembre, quan van prendre vigència les noves tarifes, hi hauria 15.000 viatgers nous. A nivell de freqüències, el titular d’Economia, del qual depèn el departament de Transports, ha assegurat que “són les correctes” i que només puntualment hi ha un desajustament. Les hores punta.

Gallardo ha explicat que si aquest any la pandèmia ho permet i no cal desviar esforços econòmics cap a altres coses, es volen posar pantalles a les parades de bus per poder oferir una informació molt més acurada i en temps real. Fa dos anys que es pressuposta aquesta millora però no hi ha manera perquè per la crisi sanitària s’han hagut de reconduir partides cap a inversions o despeses més prioritàries. La part bona, ha comentat el ministre, és que en aquests dos anys ha aparegut maquinària millor que finalment serà la que s’adquirirà.

Jordi Gallardo, Sílvia Calvó, Josep Àngel Mortés i Conxita Marsol després de la signatura del conveni.
Jordi Gallardo, Sílvia Calvó, Josep Àngel Mortés i Conxita Marsol després de la signatura del conveni. Toni Solanelles
 

També els cònsols han fet algunes pinzellades sobre el model de transport que ofereixen. En aquest sentit, Josep Àngel Mortés, cònsol d’Ordino, ha remarcat que el bus comunal dóna molt bona resposta en trajectes com els de Sorteny i Arcalís i ha destacat el fet que si al 2018 hi havia 21.000 usuaris anuals, actualment superen amb escreix els 40.000, amb la qual cosa, ha afirmat, s’ha més que doblat.

De la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha explicat que la capital s’ha plantejat fer el bus comunal gratuït però, per ara, s’ha descartat i es manté la tarifa “simbòlica” de deu cèntims per tal de “valorar” el servei. Marsol ha afirmat que el comú segueix fent inversions, 120.000 euros més anuals en aquest cas, per millorar les freqüències en el cas de la línia de Ciutat de Valls -que aviat passarà cada quart d’hora en lloc de fer-ho cada vint minuts- i  per doblar el servei en moments puntuals, especialment a 2/4 de 9 del matí, en el cas del trajecte que va fins a la Margineda. Aquest increment es començarà a aplicar a final d’abril o principi de maig.

Sia com vulgui, la satisfacció era més que evident. I el marc, tot que ennuvolat, propi d’un acte de rellevància cabdal. Això sí, amb presència del representant de només una companyia d’autobusos, la que fa el serveis comunals.

Comentaris

Trending