Air Nostrum: entre les motivacions tècniques ‘obsoletes’ i la possible rebequeria

Govern assegura que s’ha exigit a la companyia que revisi la política de comunicació als usuaris dels vols a la Seu per minimitzar l’impacte de les variacions de trajecte com en el cas d’aquest diumenge, justificat per unes directrius del 2015 que encara no s’han actualitzat

Un avió d'Air Nostrum a l'aeroport de la Seu.
Un avió d'Air Nostrum a l'aeroport de la Seu.

Air Nostrum va decidir, oficialment, desviar fins a Alguaire els vols d’aquest diumenge a la tarda que tenien sortida o arribada a la Seu per raons tècniques derivades d’un informe que l’Agència estatal de seguretat aèria espanyola va fer el 2015 i que encara no s’ha actualitzat malgrat que Aeroports de Catalunya té demanat que es faci. Agafant-se a la calor la companyia que opera els vols patrocinats pel Govern va deixar d’anar a la Seu, on no hi ha la maquinària per recarregar combustible. I aquí hi pot haver una mica de rebequeria.

El ministeri d’Economia, que tutela el departament de Transports, ha estat analitzant aquest dilluns la situació, mantenint-se en contacte tant amb la Generalitat i Aeroports de Catalunya com amb Air Nostrum. La companyia, a petició de l’Altaveu, ha preferit no pronunciar-se; almenys aquest dilluns. Els passatgers dels vols de diumenge, especialment els que viatjaven de Madrid cap a Andorra, continuaven indignats aquest dilluns, buscant la fórmula per activar reclamacions i convençuts de no tornar a agafar més l’enllaç aeri.

Els passatgers dels vols de diumenge, especialment els que viatjaven de Madrid cap a Andorra, continuaven indignats aquest dilluns, buscant la fórmula per activar reclamacions i convençuts de no tornar a agafar més l’enllaç aeri

Fonts del ministeri concernit han explicat que els vols fins a l’aeroport de la Seu estan regulats per un informe del 2015 de l’agència de seguretat viària també citada. Com que en el moment de la redacció de l’estudi no hi havia un històric de dades, entre altres, climatològiques, meteorològiques, es va fer l’estimació més conservadora possible i es va fixar que a partir de 30º, amb les condicions tècniques de la pista urgellenca, no s’hi podria aterrar.

No consta si quan es va iniciar el projecte d’Andorra i Air Nostrum es va tenir en compte aquesta circumstància. El que sí que és clar és que Aeroports de Catalunya -amb els quals Economia ha compartit la situació aquest dilluns- va sol·licitar a l’agència estatal espanyola una revisió dels condicionants establerts en l’informe del 2015 i va sol·licitar que en lloc d’estimacions conservadores s’establís la regulació en funció d’una gradació de temperatures.

La reavaluació estava demanada, però segons les fonts, l’elaboració de la mateixa necessita el seu temps. Uns quants mesos. No es preveia que les altes temperatures arribessin tan aviat i, a més, segons el ministeri, només en un 10% dels dies d’agost, en les hores programades per volar, era previsible que se superessin els 30º. En fi, que les directrius estan obsoletes i no s’han actualitzat. Ara s’haurà d’accelerar la redacció del treball. Perquè el que no s’ha aclarit és què passarà en les properes connexions. El que sí que s’ha demanat a Air Nostrum és que revisi els seus protocols de comunicació amb els clients. Almenys amb els dels vols que connecten Madrid i la Seu, per tal de minimitzar l’impacte i que els usuaris tinguin el menor trasbals possible.

La llista de vols amb el d'Andorra-la Seu cancel·lat.

Relacionat

El desviament del vol de la Seu a causa de la calor deixa molt tocat el projecte d’Air Nostrum

Davant d’això, i sempre segons les fonts ministerials consultades, Air Nostrum s’hauria limitat a recordar que, per la companyia, la línia en qüestió “no té problemes”. Més encara, per a l’operadora de vols, la connexió entre la capital espanyola i la capital de l’Alt Urgell, de totes les connexions que opera la companyia, és de les que té menys incidències i, en conseqüència, no cal preocupar-se, a parer seu, ni molt ni poc.

CARREGAR COMBUSTIBLE

Si les raons tècniques i són, i cap font consultada ho ha qüestionat, altres fonts, en aquest cas properes a l’aeroport de la Seu, han assegurat que Air Nostrum aprofita la més petita excusa per desviar-se cap a Alguaire i, tot sovint, sense avisar. Sol ser habitual que estiguin tots els dispositius de seguretat preparats per al vol i, després, que aquest es cancel·li sense alertar-ho amb l’anticipació que podria arribar a ser possible.

Air Nostrum mira de disposar l’aparell que escaigui amb el combustible suficient per poder anar i tornar sense haver de recarregar. Però en funció del passatge que hi ha, dels bitllets que ha venut, això no és possible per un qüestió de pes

Hi ha, diuen les fonts, un altre factor amb el qual Air Nostrum juga. Els avions comercials com els que usa la companyia fan la recàrrega de combustible per pressió. I a l’aeroport urgellenc, el sistema que hi ha funciona per gravetat. La filial d’Iberia voldria que fos la instal·lació aeroportuària la que li posés un dispositiu segons les seves necessitats, i l’aeroport manté que ha de ser la companyia la que s’espavili i contracti el camió cisterna que li convingui.

Air Nostrum mira de disposar l’aparell que escaigui amb el combustible suficient per poder anar i tornar sense haver de recarregar. Però en funció del passatge que hi ha, dels bitllets que ha venut, això no és possible per un qüestió de pes. I llavors ve quan cal, també, fer desviacions perquè si és necessari omplir de carburant, la companyia ho fa a Alguaire o a on sia que hi hagi el sistema que necessita. Però no pas a la Seu.

I tot plegat, a més, tenint en compte, admeten les fonts, que a Alguaire l’aproximació instrumental “és de veritat”, que hi ha dues pistes i que la il·luminació és de cara i ulls. Vaja, que quan no són raons tècniques de veritat, es busquen excuses de mal pagador. La qüestió és que volar fins a la Seu no acaba de convèncer. Com no li va convèncer a Aviaco als anys de la dècada del 1980 i el 1990 del segle passat. La història es repeteix.

Comentaris (3)

Trending