La població considera que el trànsit va sobre rodes

Ha deixat de ser una de les grans preocupacions segons l'enquesta del CRES

Retenció de trànsit a Sant Julià de Lòria
Retenció de trànsit a Sant Julià de Lòria
El trànsit ha deixat de ser una de les grans preocupacions dels ciutadans segons es desprèn del primer Observatori del 2019. El 2006, un 52% dels enquestats el situava com el principal problema i ara està en un 14,2%, per darrere del preu de l'habitatge, dels salaris i de les prestacions socials i pensions. Amb tot, les retencions continuen sent habituals els caps de setmana d'entrada i de sortida del país. L'ampliació de la xarxa viària i especialment el nou vial del Pobladó ha fet que a l'interior del país la circulació sigui més fluïda durant la setmana. L'entrada a la Massana al vespre i el carrer Prat de la Creu, a Andorra la Vella són dos punts de densitat.

 

El trànsit ha passat en només dos anys de ser la principal preocupació dels habitants del país a figurar en el quart lloc del rànquing de l'Observatori d'Andorra, l'enquesta del CRES. El 2017, un 17% dels enquestats citaven la mobilitat com el problema més important. La xifra, però, estava lluny d'aquell 52% del 2007. 

El director del CRES, Joan Micó ho atribuïa en aquell moment al fet que el canvi de conjuntura econòmica ha modificat la tendència de les respostes i s'està tornant a les preocupacions d'abans de la crisi. Les gràfiques demostren que les corbes del trànsit, el preu de l'habitatge i els salaris baixos presentaven alts índexs abans del 2007, van decréixer durant gairebé una dècada, i ara tornen a repuntar.

En la primera enquesta del 2019, el trànsit, ocupa la quarta posició. Aquí la reflexió que cal fer és si ha estat relegat perquè els altres problemes (salaris o habitatge) són més preocupants o si bé, les millores que s'han dut a terme a la xarxa viària han estat determinants. Perquè de cues n'hi ha. Especialment els dissabtes al matí d'entrada a Sant Julià de Lòria en sentit nord i a les duanes de sortida del país els diumenges a partir del migdia. També acostuma a haver-hi densitat els vespres d'entrada a la població de la Massana en sentit nord.

 Gairebé al nivell del trànsit, se situa el transport públic (13,5%) amb el possible impacte del canvi de circulació d'alguns trajectes i la sortida dels busos de l'eix principal de l'avinguda Príncep Benlloch i el seu trasllat al carrer Prat de la Creu d'Andorra la Vella. L'aparcament, per la seva part, baixa fins un 3,7% quan és un tema que, normalment, provoca molts comentaris i moltes queixes quan, per exemple, es tanca el pàrquing del Parc Central d'Andorra la Vella per un esdeveniment com la Fira o el Cirque du Soleil.

 

Comentaris

Trending