El valor del metre quadrat de les construccions a expropiar cau un 11% entre el 2023 i aquest any

L’any passat el preu mitjà d’execució d’obra es va fixar en 728,92 euros i aquest 2024 aquest mateix índex s’ha situat en 648,88 euros; l’abaratiment del petroli o els elements siderúrgics justifica la davallada

El preu del ciment és dels pocs que han anat a l'alça.
El preu del ciment és dels pocs que han anat a l'alça. arxiu

Si li haguessin hagut d’expropiar l’any passat alguna edificació producte de la construcció, per part de l’administració, d’algun vial o de l’eixamplament d’una carretera li haurien pagat més diners que no pas el que cal abonar, segons les fórmules matemàtiques contemplades en la llei d’expropiació, aquest any. La davallada del preu d’obra, de pràcticament l’11% entre els dos darrers anys, es justifica per l’abaratiment, especialment, de la gasolina i els productes petroliers entre el 2023 i el 2024 i, també, per la baixada de preus que han experimentat els elements siderúrgics.

Així, si l’any passat el preu mitjà d’execució d’obra es va fixar en 728,92 euros el metre quadrat, aquest 2024 s’ha situat en 648,88 euros. El preu de la mà d’obra i del ciment, sí que han anat a l’alça, al contrari de les altres variables que es tenen en compte segons els barems que estableix la legislació, que data del 1993. De fet, la llei obliga a publicar cada anys els indicadors de referència, que diferencia entre espais no construïts i els construïts. Però com que és tan poc habitual a Andorra que s’expropiï, hi ha anys que fins i tot l’administració s’oblida de fer els deures.

Just fa unes poques setmanes, el ministeri de Territori i Urbanisme va publicar l’índex no només per aquest 2024. També el del 2023, que no s’havia publicat. I és que entre vials de la Massana i vials de Sant Julià, com a mínim, algunes expropiacions d’espais edificats cal fer. I la comissió d’expropiacions, per proposar preus, necessita dels càlculs que correspon fer-los a l’administració. Les fórmules tenen en compte el cost de la mà d’obra, el de l’energia, el del ciment, el dels materials siderúrgics i el dels lligants bituminosos.

En el primer cas, el cost de la mà d’obra per aquest anys s’ha establert en 2.582,83 euros mensuals quan l’any passat havia quedat en 2.427,94 euros. Quant al cost de l’energia, i el concret el gasoil de locomoció, que és el que es pren de referència, el litre enguany s’ha fixat en 1,259 euros el litre mentre que el 2023 va ser de 1,708 euros el litre. La tona de ciment, l’any passat costava 66,44 euros mentre que aquest any costa 77,45 euros. Aquest any una tona de material siderúrgic s’ha fixat en 405,64 euros mentre l’any passat era de 487,30 euros. I, finalment, la tona de lligants bituminosos costa l’any passat 625,20 euros i enguany se’n paga 499,19 euros.

Comentaris (2)

Trending