Nord Andorrà va tirar endavant el parc solar amb l’aval de Govern i la cartografia nacional

La distribuïdora elèctrica era conscient que el planell de la Tosa podia ser una zona de conflicte i ho va deixar notar quan va sol·licitar les autoritzacions alhora que va jugar amb la sentència a favor que hi va haver per les basses artificials

El parc solar segueix la línia establerta per les basses.
El parc solar segueix la línia establerta per les basses. ÀLEX MOLNÉ / NORD ANDORRÀ

Nord Andorrà sabia que a la zona del planell de la Tosa hi podia haver algun conflicte territorial. Però va dissenyar el seu projecte de parc solar seguint la línia establerta per les basses que permeten la fabricació artificial de neu i que al seu dia el jutjat de la Seu va considerar en territori andorrà i, alhora, va obtenir l’aval del Govern, amb els permisos corresponents suportats per la cartografia nacional.

La distribuïdora elèctrica es veu enmig d’una polèmica, més gran o més petita, sense voler-ho. I amb tots els permisos pertinents des del punt de vista andorrà, segons que ha explicat el director-gerent de la companyia, David Forné. Forné ha explicat que eren coneixedors que al seu dia hi havia hagut algunes discussions però que partint de la base de la línia establerta per les basses que al seu dia el jutjat de primera instància urgellenc va considerar en terreny andorrà, es va dissenyar el projecte, que encaixava perfectament en el planell, “però que s’hauria pogut fer en un altre lloc”.

Estructures que soportaran les plaques fotovoltaiques al planell de la Tosa.

Relacionat

La Massana afirma que té “la consciència molt tranquil·la” sobre els límits i el parc solar

Segons el director-gerent de Nord Andorrà, és evident que “no anem a mirar la cartografia espanyola” i menys encara quan el Govern, que per les competències que li escau en matèria, per exemple, de medi ambient, va haver d’analitzar el projecte i en base als límits estatals i la cartografia pròpia no va veure cap dubte al fet que el parc que es proposava està íntegrament en territori andorrà. I així es defensarà conscients que en el pitjor dels casos, com ha referit el cap de de Govern, Xavier Espot, calgui fer una negociació i establir els acords que pertoqui.

EL PROJECTE TIRA ENDAVANT

La discussió sorgida no frena el projecte. Ans el contrari. I és que “de moment no hem rebut cap reclamació”, segons Forné. Però el que sí que hi pot posar algunes pegues és la climatologia. David Forné ha explicat que tot el material que s’ha d’usar per construir el parc, els suports, les plaques fotovoltaiques, “ja són a dalt” i “ara és com un mecano”. Anar muntant fins que el temps ho faci impossible. S’aprofitarà al màxim i aquest hivern es posarà en marxa la instal·lació amb els panells que s’hagin aconseguit muntar.

generador
Una imatge de la instal·lació del transformador que alimentarà la xarxa.

El material es posarà a recer convenientment per preservar-lo del mal temps. I quan passi els mesos més durs, quan hi hagi hagut el desgel, ha precisat el director de la companyia elèctrica massanenca, s’acabaran de muntar els panells que faltin fins a complimentar el projecte. Amb els mesos vinents caldrà veure com avança l’eventual litigi territorial. De moment, els agents rurals catalans encara no tenen data concreta per anar a fer les visures i les constatacions damunt del terreny.

Comentaris (1)

Trending