Més de 60 peticions als comuns per construir edificis amb l’objectiu d’esquivar la moratòria

D’ençà que dilluns de la setmana passada es va anunciar la mesura fins aquest dijous, s’han entrat fins a 63 demandes de llicència que ara les corporacions hauran d’autoritzar si tenen la documentació en regla

Una obra en construcció.
Una obra en construcció.

La moratòria anunciada en la construcció pel cap de Govern, Xavier Espot, durant el Debat d’Orientació Política ha provocat un efecte crida. I, més concretament, una allau de petició de llicències als comuns. En total, i segons ha pogut saber l’Altaveu, les set corporacions han rebut des de dilluns de la setmana passada fins a 63 peticions de construcció d’edificis. I totes elles les hauran d’analitzar i, si la documentació és correcta, autoritzar-les. Per tant, esquivaran la mesura.

I això, cal recordar, que encara queden dies perquè la llei aprovada pel tràmit d’extrema urgència i necessitat (tot just en 48 hores) sigui publicada al BOPA i, per tant, entri en vigor. Falta la signatura dels Coprínceps, que ha d’arribar en un termini d’entre vuit i quinze dies després de la seva aprovació. Així doncs, potser que aquest mateix divendres es compleixi aquest darrer pas.

En tot cas, en els deu darrers dies hi ha hagut una autèntica allau d’entrada de projectes als comuns. Fins a 63 peticions per fer nous edificis, entre els quals un hotel a Encamp. Destaca especialment els 18 que han arribat a les dependències de la Massana. És la parròquia on més sol·licituds s’han fet.

Espot pren notes abans de la seva intervenció.

Relacionat

Espot defensa la “constitucionalitat” del fre a la construcció tot i donar per fet que acabarà al TC

En segona posició, i com han revelat aquest dijous els cònsols, Laura Mas i Jean-Michel Rascagenres, han entrat fins a dotze peticions de nous edificis. Un d’ells serà un hotel. La resta, blocs de pisos. En total, 87.000 metres quadrats. A això, cal sumar la tramitació d’onze plans parcials i dues obres d’urbanització, vinculades en algun cas amb els projectes constructius esmentats.

Des d’Encamp, justament, s’ha volgut relativitzar els efectes de la mesura aprovada sobre la parròquia. Rascagneres ha recordat que “tenim ja una idea de desenvolupament de la parròquia” i que, en el seu cas, “es va fer un pla d’urbanisme nou amb el qual ja es va fer aquesta lectura de rebaixar l’edificabilitat”. Així, es va decidir que a tot el que fossin parcel·les en zones altes només es podrien construir habitatges unifamiliars”. Tot i això, ha deixat clar que “si cal fer aquesta lectura i aquests estudis de càrrega, els farem”.

Els consellers generals del PS abandonant l'hemicicle.

Relacionat

Allau de peticions als comuns per noves llicències de construcció

En tercera posició, es troba justament una parròquia que ja fa poques setmanes va modificar el POUP, Ordino amb 10 projectes. Li segueix Escaldes, amb nou. La seva cònsol, Rosa Gili, va avançar que alguns dels presentats eren d’una mida considerable. A Sant Julià s’han rebut sis sol·licituds de llicències per a sis blocs amb un total de 36 pisos. Per la seva banda, la capital haurà d’analitzar cinc demandes més.

Canillo és la parròquia que menys peticions haurà de tramitar. Això sí, crida l’atenció que, aquests dies, ha vist incrementat fins als 38.379 metres quadrats per fer-hi noves edificacions. Segons han informat des de la corporació, fins al moment de l’anunci, es portaven 20.000 i amb les noves demandes s’arriben als 58.000, superant, amb escreix, els 6.800 del 2021. I això que, tot just, han rebut només 3 projectes, que corresponen a 172 pisos, 378 aparcaments i 150 trasters.

Espot, durant la seva intervenció al Debat d'Orientació Política.

Relacionat

Moratòria encoberta a la construcció: Govern haurà d’autoritzar tota nova llicència d’edificació

Per tant, tal com es va admetre des del Govern el dia de l’anunci, es temia un efecte crida que finalment s’ha produït. Caldrà veure ara si la llei es publica ja divendres o si, en canvi, hi ha més temps per a l’entrada de noves sol·licituds. Tampoc es pot negar que el fet que documentació a priori tan complicada i tècnica de fins a 63 sol·licituds s’hagi pogut completar en aquests dies -o fins i tot ja les jornades posteriors a l’anunci- genera certes sospites.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending