Allau de peticions als comuns per noves llicències de construcció

Espot assegura que les corporacions han rebut en aquests dies un nombre importants de sol·licituds, fet que justifica la necessitat de fer servir “l’extrema urgència” per aprovar la llei, mentre que el PS abandona el ple i no participa en el debat

https://www.youtube.com/watch?v=3oXRzSmVmHQ

Des que el cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar les mesures per frenar la construcció, els comuns han rebut una allau de demandes per autoritzar projectes urbanístics. Ho ha assegurat per justificar la necessitat de l’extrema urgència per tramitar la llei. Ho ha hagut de fer davant la moció presentada pel PS per demanar o la retirada del text o o es passi per la via ordinària. La principal formació de l’oposició ha decidit, en no acceptar-se la petició, marxar del ple i no participar en el debat

El Consell General s’ha reunit aquest dimecres amb el projecte legislatiu sobre la taula. Tot just dos dies després de la seva presentació per part del Govern. Prèviament, els socialdemòcrates havien fet aquesta petició, amb el suport de la consellera general no adscrita Carine Montaner. En concret, s’ha reclamat o bé que la llei es retiri o bé que el seu pas pel parlament sigui per la via ordinària. Com a màxim, pel tràmit d’urgència.

La sala del Consell General.

Relacionat

Enuig de l’oposició per l’escassa informació econòmica de la llei que frena la construcció

La consellera del PS, Judith Salazar ha justificat la demanda tot recordant que els dos darrers dies tots els grups s’han centrat en el Debat d’Orientació Política. Per tant, “no hem tingut temps per analitzar un text tan complicat”. També ha retret Espot que “res impedia haver-lo compartit prèviament amb els grups per treballar-lo amb garanties”, més quan “hi ha seriosos dubtes sobre la seva constitucionalitat”. En definitiva, ha posat en relleu, “no podem emetre un posicionament fonamentat”. La demanda ha rebut també el suport de Terceravia. Salazar ha anunciat llavors que, si la demanda no tenia suport de la cambra, el grup no participaria en el debat del projecte legislatiu.

Espot, en la seva resposta, ha recordat que el mecanisme d’extrema urgència i necessitat és perfectament lícit, ja que així ho disposen la Constitució i el reglament del mateix Consell General. I, a més, ha remarcat que “calia una resposta ràpida” davant “una matèria molt sensible”. En aquest sentit, ha recordat que la normativa trigarà encara uns dies per entrar en vigor. En canvi, si fos per la via ordinària, podria “allargar-se un parell o tres de mesos” i, llavors, “no hauria tingut sentit adoptar cap de les mesures”.

El cap de Govern ha assegurat que dimarts al vespre es va reunió amb els cònsols demòcrates i liberals (Canillo, Encamp, Ordino i Andorra la Vella). “I ja ahir es van entrar a tràmits molts projectes de nova construcció”, ha afirmat, tot apuntant que “el que passi aquests dies no ho podrem evitar; imagini afegir un, dos o tres mesos més”. Això, ha assegurat, “hauria desvirtuat una mesura amb la qual el PS hi hauria d’estar d’acord perquè està alineada amb la sostenibilitat i el creixement racional del país que vostès volen”. De fet, s’ha mostrat disposat a, un cop aprovada la llei, avaluar amb els grups possibles canvis via un segon text o via alguna disposició al pressupost.

Vista general de la Massana.

Relacionat

Els nous edificis que se ‘saltin’ la moratòria hauran de ser de lloguer durant un mínim de 10 anys

L’argument ha rebut el suport dels grups de la majoria que, juntament amb Govern, ha acusat el PS de voler “captar titulars” amb la decisió d’abandonar el ple. “Estan vostès descuidant, al meu entendre, les seves obligacions”, ha afirmat Espot.

Com s’esperava, la votació de la moció ha estat negativa. I, per tant, la síndica general ha donat pas al debat del text. En aquest moment, tal com havien anunciat, els consellers generals socialdemòcrates -Judith Salazar, Carles Sánchez, Susanna Vela i Jordi Font (per motius personals hi eren absents Pere López, Roger Padreny i Quim Miró), s’han aixecat dels seus escons i han enfilat cap a fora de l’hemicicle. La sessió, doncs, ha continuat sense ells.

Comentaris (12)

Trending