Els darrers terratrèmols han permès consolidar el pla d’actuació sobre risc sísmic

Andorra ha estat treballant amb França i Espanya en el marc del programa europeu POCRISC i ara es comença a preparar per desenvolupar les accions que imposa la futura Llei de protecció civil

Impacte que va tenir el moviment de dimarts segons el registre de POCRISC.
Impacte que va tenir el moviment de dimarts segons el registre de POCRISC. POCRISC

Els terratrèmols que s’han deixat sentir a Andorra des de l’octubre fins ara -l’últim el de dimarts- ha permès “consolidar i reafirmar”, i també precisar i actualitzar, el pla d’actuació sobre risc sísmic de què disposa el Principat i que ha estat treballant en el marc del programa POCRISC, que el país comparteix amb Espanya i França i que disposa del suport de fons europeus. El director de Protecció Civil, Cristian Pons, ha explicat que des del punt de vista operatiu el pla ha funcionat.

Protecció Civil com a gestor d’emergències, els bombers des del punt de vista operatiu sobre el terreny i Andorra Recerca i Innovació (ARI), l’antic CENMA, en un àmbit més científic, coordinen i elaboren el pla operatiu, “avançant-se una miqueta” al desenvolupament dels plans d’emergència que imposarà la futura Llei de protecció civil, ara a tràmit parlamentari sota el paraigua d’una proposició legislativa promoguda per les formacions que integren la coalició governamental.

Una imatge de les rèpliques del terratrèmol de la darrera matinada.

Relacionat

Tres terratrèmols des de l’octubre, “normal, però no freqüent”

El pla d’emergència que s’haurà d’elaborar per mandat legal tindrà una vocació més teòrica. El pla d’actuació que s’ha anat afinant els darrers temps té una vocació “més operativa” i els sismes, tres amb les seves rèpliques, que han tingut repercussió al Principat “ens han permès perfilar quatre apunts” més enllà de “consolidar” el que ja s’havia fet, segons Pons, que ha explicat que Andorra està immersa en el projecte POCRISC.

COOPERACIÓ INTERNACIONAL

El pla d’actuació que s’ha posat a prova aquests darrers temps és un recull de procediments que es van aplicant en funció de múltiples variables i que presenta respostes, és clar, “segons la magnitud del sisme” i fins a tenir en compte que aquest pugui arribar a “suposar afectacions sobre el terreny”. Evidentment, hi ha actuacions establertes per a situacions “amb les quals no ens hem trobat i que esperem que no ens haguem de trobar mai”.

int pocrisc

Diversos estaments andorrans, com francesos i espanyols, han estat treballant en el programa POCRISC, que coordina l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i que pretén establir una cultura comuna sobre el risc de sismes al Pirineu. Finançat en gran mesura amb fons europeus (FEDER), el programa citat suposa una recopilació d’informació teòrica però, també, un intercanvi d’elements pràctics i, s’hi escaigués, operatius. Pons remarca que el programa “estableix mecanismes perquè ens puguem ajudar els uns als altres”.

Etiquetes

Comentaris

Trending