Tres terratrèmols des de l’octubre, “normal, però no freqüent”

Des d’Andorra Recerca i Innovació asseguren que hi va haver un episodi similar al 1970, i han engegat un petit estudi per conèixer més detalls

Una imatge de les rèpliques del terratrèmol de la darrera matinada.
Una imatge de les rèpliques del terratrèmol de la darrera matinada. Andorra Recerca i Innovació

Des del mes d’octubre s’han percebut tres terratrèmols amb 3.6 graus, 2.5 i 3.8. El darrer aquesta matinada, a les 3:03 h. Des d’Andorra Recerca i Innovació i des de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya asseguren que el fet que es donin aquests tremolors és normal, “però no freqüent”. Fan referència a un episodi que es va viure al 1970 i que va ser similar, tot i que va durar gairebé un any. Els Pirineus és una zona amb bastants falles i una zona que té moviment sísmic relativament continu, però no pas tant.

La dificultat que tenen els terratrèmols és que no es poden preveure, “una tempesta la veiem venir mitja hora abans, un terratrèmol és impossible”, assegura Josep Batlló, de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Batlló assegura que els Pirineus, en general, són una zona bastant sísmica, “mai acabem l’any sense detectar-ne algun que se senti una mica”, però, “tan seguits i que se sentin tant ja és més estrany”.

Tot i que es desconeixen clarament els motius que pot portar al fet que s’hagi produït aquesta sèrie de tremolors, l’Anna Echeverría, d’Andorra Recerca i Innovació, apunta que “és la forma d’alliberar-se energia, de vegades és més sobtada i es fa tot d’una i altres es va fent de mica en mica, per tant, entra dins de la normalitat”. D’aquesta manera, s’han produït fins a 15 rèpliques del terratrèmol de la darrera matinada. Totes s’han produït per la mateixa zona, unes dintre d’Andorra i altres a Os de Civís, sent la de major magnitud de 1.7.

Mapa Epicentre terratrèmol 4.0

Relacionat

Un terratrèmol amb epicentre a prop del Port de Cabús sacseja Andorra sense provocar danys

L’epicentre d’aquest darrer terratrèmol no està clar si és dintre d’Andorra o va ser a territori català, però en un lloc molt similar on es van donar els dos darrers. “A aquella zona en tenim un registre de molts i molt, molt petits, minúsculs, però no acabem de tenir una explicació de la sismicitat de la zona del Pirineu”, explica Batlló. Conjuntament, les entitats andorrana i catalana iniciaran un petit estudi per tal de conèixer més detalls de què està ocorrent a la zona, “no sabem si sortirà res i tampoc és un gran projecte internacional, és per veure la totalitat des de l’inici, com es distribueixen en l’espai, si estan alineats o no en el temps, entre altres coses”.

Pel que fa a la repetició d’aquests episodis, o l’augment de la intensitat, a causa de les característiques dels terratrèmols són impossible de preveure. Històricament, no s’ha produït mai a la zona un sisme que provoqui grans danys, més enllà d’alguna fissura o de la caiguda d’alguna rajola. Batlló, tot i això, alerta que “les possibilitats són molt baixes, però mai és segur al 100%”. Per tant, la recomanació és tenir el coneixement necessari previ, en cas que es pugui donar, “saber el que s’ha de fer i el que no”.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending