Un terratrèmol amb epicentre a prop del Port de Cabús sacseja Andorra sense provocar danys

El moviment sísmic de 3.8 graus a l’escala de Richter s’ha deixat notar durant uns segons a tot el país a les 3.03 hores i ha estat seguit per una sèrie de rèpliques d’intensitat inferior

Mapa Epicentre terratrèmol 4.0
Mapa Epicentre terratrèmol 4.0

Un terratrèmol s’ha deixat sentir de forma molt notable a tot el país a les 3.03 hores de la matinada. No es té constància de danys. De fet, els bombers no hn hagut de fer cap sortida. El moviment sísmic ha estat de 3.8 en l’escala de Richter. El terratrèmol s’ha produït a uns dos quilòmetres de profunditat i moltíssims edificis han trontollat de manera notable. L’epicentre se situa a l’Alt Urgell.

L’Euro-Mediterranean Seismological Center (EMSC) ha indicat que l'epicentre és al sud del port de Cabús, molt a prop de la frontera hispano-andorrana, però en territori andorrà. Des del mateix moment dels fets, tot i l'hora intempestiva, molts veïns d'Andorra han donat a conèixer a les xarxes socials que havien notat perfectament el moviment de terra, i s’han fet despertar per la sacsejada.

Andorra Recerca i Innovació ha activat l'enquesta ciutadana per recollir les valoracions de la població sobre com ha percebut aquest moviment sísmic. És un procediment habitual que fa aquest organisme cada vegada que hi ha un terratrèmol.

FKemO CWYAAAlRF
Mapa de percepció del moviment sísmic segons l'Institut Català de Cartografia.

Una sèrie de rèpliques d’intensitat més baixa 2.2,1.7, 1.7 i 1.6 graus gairebé imperceptibles per la població, s’han produït a les 3.10 hores, a les 3.30, a les 4.15 i a les 4.20 respectivament. Amb tot, han contribuït en alguns casos a incrementar la sensació de temor. Molts ciutadans asseguren haver tingut la sensació que se'ls enfonsava la casa. Donada l'hora, altres persones que han percebut el moviment es pensaven que estaven somniant.

Per acabar-ho d'adobar, el fort vent que ha estat bufant en molts punts del país durant tota la matinada ha acabat d'incrementar el neguit. Amb tot, el cos de bombers no ha hagut de fer cap actuació encara que igual com la policia sí que han rebut algunes trucades relacionades amb el fet.

ICGC
La localització provisional de l’epicentre efectuada amb els enregistraments actualment disponibles
a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

 

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending