Telefèric del Carroi: de la convicció de Marsol al referèndum de Terceravia passant per la “sostenibilitat” reclamada pel PS

En comú per Andorra la Vella aposta de forma decidida per un giny sobre el qual les dues llistes rivals no amaguen els seus dubtes

-
-

La possibilitat de construir un telefèric que uneix el centre d’Andorra la Vella amb el pic del Carroi està al cap de les tres candidatures que aspiren a governar el comú a partir de l’1 de gener del 2020. Això sí, amb diferències ben evidents. Al de Demòcrates queda clar que es vol apostar pel projecte, mentre que Terceravia aposta per posar la decisió en mans de la ciutadania via referèndum i el Partit Socialdemòcrata parla de nous atractius turístics però que compleixin com a requisits ser sostenibles.

El projecte del telefèric del Carroi ha ressuscitat els darrers mesos, de la mà de l’interès mostrat per l’empresa Doppelmayr però també perquè des de l’actual majoria comunal, liderada per la candidata a la reelecció, Conxita Marsol, també es veu amb bons ulls. La cap de llista d’En comú per Andorra la Vella hi creu, i molt, en la infraestructura, com evidencien les seves intervencions en aquests primers dies de campanya, on va molt més enllà del que es recull al programa de la coalició. Així, mentre que al document es limita a apuntar, això sí, tot just al costat d’una enorme fotografia amb la muntanya de fons, que “sotmetrem a informació pública la proposta (...), amb la finalitat de poder adoptar la millor decisió per als interessos de la parròquia”.

En declaracions públiques, però, Marsol no amaga que en cas de victòria electoral el dia 15 té previst tirar endavant el giny. De fet, fins i tot ja ha apuntat un possible espai de sortida: el terreny ubicat al costat de la rotonda de Govern, on hi havia estat ubicada l’antiga plaça de braus i ara hi ha un aparcament per autocars. De fet, fins i tot es plantejaria que aquesta parcel·la pogués ocupar també el recinte multifuncional.

És a dir, que tot i la prudència del programa, DA i els seus socis de llista no tenen gaires dubtes sobre les bondats del projecte. Més cautelosos, en canvi, són els seus rivals. Pel que fa al PS, el giny en concret no hi surt concretament, però sí que es parla dels “atractius turístics” i es parla de “potenciar els actuals” i d’impulsar-ne de nous, entre els quals, les fonts consultades, admeten que es podria valorar el telefèric. Això sí, sempre que compleixin dos requisits: ser sostenibles i assumibles pressupostàriament. Des de la formació s’entén que “cal estudiar costos i quin seria l’impacte ambiental” i, especialment, “saber què es vol fer a dalt”.

Pel que fa a Terceravia, la formació que lidera Emi Matarrodona, considera que un projecte d’aquesta magnitud no pot decidir-se de forma unilateral des del comú. Al contrari, ha de comptar amb el vistiplau de la ciutadania. Per això, s’indica que “totes les grans inversions se sotmetran a referèndum” i es remarca que aquesta consulta es faria “especialment” pel giny del Pic del Carroi.

Comentaris (1)

Trending