Un terratrèmol de 5,8 i un edifici caigut per testar el pla d’actuació en cas de sisme

L’actuació s’ha començat al volt de les 9:30 i han participat diferents grups operatius de Bombers, Protecció Civil, Creu Roja i Andorra Recerca i Innovació, sumant un total de 65 persones

Efectius treballant per simular el rescat en un edific enfonsat.
Efectius treballant per simular el rescat en un edific enfonsat.

Mobilització total dels serveis d’emergència del país. Aquest matí, a les 8:59 h, s’ha rebut l’avís d’un terratrèmol de magnitud 5,8. És tot un simulacre, per tal de testar el pla d’actuació en cas de sisme, però s’ha intentat fer el més real possible. S’han posat en marxa 40 efectius de Bombers, que sumats amb els que han aportat Protecció Civil i Creu Roja, han estat un total de 65 persones implicades. És la primera d’aquestes característiques que es fa al país, i ha estat imprescindible per detectar els errors i estar ben preparats en cas que es doni la situació.

Periòdicament, es fan simulacres d’alguns efectius especialitzats de cada servei d’emergència, com pugui ser el Grup de Rescat en Enderrocs (GRE). Bombers, a més, ha col·laborat durant molts anys en els realitzats a França. De fet, segons ha explicat l’oficial cap de guàrdia i membre del GRE, Marc Rogé, s’han aplicat les idees que s’han pogut captar del sistema francès. Així, s’han preparat 65 persones per actuar a diversos punts de Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella, principalment, a la caserna central de Bombers, a Santa Coloma. Allà, a més de preparar-se la intervenció més concreta, s’ha ubicat el Centre de Comandament Principal (CCP).

La maniobra de simulacre, ha explicat el director de Bombers, Jordi Farré, s’ha iniciat amb l’avís per part d’Andorra Recerca + Innovació a les 8:59 h per un terratrèmol de 5,8. A partir d’aquest punt, s’ha començat a rebre trucades i el cap de guàrdia, en aquest cas Rogé, ha detectat força avisos i ha fet un vol d’helicòpter en els quatre punts identificats com a possible major afectació. “Així, hem hagut de prioritzar d’acord amb la primera inspecció ocular, i hem estimat que aquest escenari (fent referència al muntat a la caserna de Bombers) i el d’aquí al costat han sigut els prioritaris, ja que s’ha donat un col·lapse”, ha indicat Farré.

“Així, hem hagut de prioritzar d’acord amb la primera inspecció ocular, i hem estimat que aquest escenari i el d’aquí al costat han sigut els prioritaris, ja que s’ha donat un col·lapse”

Aquest ha estat el primer escenari. Un edifici amb una planta baixa que s’ha esfondrat. Ha estat en aquest punt on s’ha destinat la major part dels recursos. S’han concentrat, per tant, la unitat canina, la d’enderrocs, el grup de rescat de muntanya, Bombers i infermers de Creu Roja. L’objectiu era rescatar les set persones que s’havien quedat atrapades als escombraires. “A mesura que anem resolent aquest escenari, ja destinem els mateixos mitjans cap a un segon”, explica Farré.

La segona part del simulacre ha consistit en un avís per una esquerda a dos edificis de Sant Julià de Lòria i un darrer a Andorra la Vella, a la zona de la Borda Mateu. En aquest cas, el que s’ha mobilitzat ha estat personal tècnic, enginyers i arquitectes per valorar l’afectació de l’edifici. En aquest sentit, Rogé ha explicat que, el que es disposa és, principalment, una sèrie d’avaluadors d’estructures. De fet, ha assegurat que s’està treballant amb arquitectes i enginyers per poder fer un conveni i tenir cobertes aquestes situacions.

Rogé ha assegurat que “fa bona pinta”, afirmació que s’ha remarcat amb un rotund “estem preparats”, per part de Farré. L’objectiu principal i clau d’aquest simulacre ha estat trobar les errades que es podien arribar a produir en cas d’un terratrèmol d’aquesta magnitud. La diferència principal amb altres actuacions que es fan al país en el sentit de prevenció, el director de Bombers ha indicat que, en aquesta ocasió, no ha estat tan tècnic, sinó que “pretenem posar en relleu aquelles coses que no estem fent bé”. Per aquest motiu s’ha decidit, per primera vegada, interactuar amb diferents agents “i remarcar aquelles coses que, efectivament, estem planificant bé, i aquelles que no tant”.

Protecció Civil també ha tingut un paper clau en aquest simulacre. Segons ha indicat el director, Cristian Pons, els efectius aportats formen part, principalment, del Comitè Tècnic. Concretament, la primera actuació per part del servei d’emergència ha estat, i seria en un cas real, fer les primeres inspeccions i analitzar els danys sobre el terreny. Així mateix, també s’ha comptat amb la part més ‘voluntària’, que també forma part del pla, com la Unió Hotelera, pels reallotjaments i la unió de radioaficionats, per verificar que les comunicacions s’estableixen per via digital i analògica.

“Hem cregut convenient d’avançar-nos una mica amb els plans d’actuació que s’han de fer una vegada hi hagi aprovada la llei de Protecció Civil”

D’altra banda, el CCP, ubicat a la caserna central, ha estat presidit pel ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, que ha acudit acompanyat del secretari d’Estat, Joan Antoni León. Així, han pogut visitar la zona on s’estava treballant en el rescat de les suposades víctimes del col·lapse. El ministre ha explicat que “hem cregut convenient d’avançar-nos una mica amb els plans d’actuació que s’han de fer una vegada hi hagi aprovada la llei de Protecció Civil”. Per tant, ho ha comparat amb les accions que s’han portat a terme amb anterioritat per a la prevenció sobre ventades i tempestes.

Així mateix, tant el ministre, com el director de Bombers com el cap de guàrdia han volgut remarcar que l’activitat sísmica dels darrers dies no ha estat el motiu principal al darrere d’aquest simulacre. No s’ha encès cap alarma ni es té una major preocupació. De fet, Rogé recorda que els Pirineus són una zona amb força activitat d’aquestes característiques.

 

Comentaris (8)

Trending