“Si no hi hagués hagut el riu, no estaria aquí”

El jove resident atacat per dos gossos a Sant Pere Pescador es refà lentament de les greus ferides sofertes mentre el cas ja està en mans d’advocats i els mossos esperen la formalització de la denúncia per iniciar accions contra el propietari dels animals

Una imatge aèria de la zona on van passar els fets, al camí que voreja el riu a l'altura de l'illeta que queda enmig del Fluvià.
Una imatge aèria de la zona on van passar els fets, al camí que voreja el riu a l'altura de l'illeta que queda enmig del Fluvià. ARXIU

El jove resident atacat per dos gossos a Sant Pere Pescador, a l’Alt Empordà, es refà molt lentament de les greus ferides sofertes sabent que el principal mal, a la llarga, serà el psicològic. El noi, d’una trentena d’anys, va poder salvar la vida gràcies al fet de llançar-se al riu Fluvià -tot i que un dels animals es va llançar enganxat a ell- i a l’aparició d’un jove que estava a la zona, en un hort, amb una furgoneta, i que gràcies al clàxon del vehicle va acabar espantant els cans i foragitant-los.

El jove, que va patir mossegades en les dues cames, amb l’afectació més greu a l’esquerra, on va patir la ruptura d’un múscul, als braços, als engonals i a l’esquena, és a Andorra des de dissabte passat. Se’l va traslladar des de l’hospital de Figueres, on dijous passat al vespre tres facultatius van estar cinc hores cosint-li els múltiples traus soferts producte de les queixalades causades especialment per un pastor alemany femella. L’altre gos, un mascle, probablement era un mestís de malinois.

El jove, que va patir mossegades en les dues cames, als braços, als engonals i a l’esquena, és a Andorra des de dissabte passat. Se’l va traslladar des de l’hospital de Figueres, on dijous passat al vespre tres facultatius van estar cinc hores cosint-li els traus de les queixalades

Tots dos van aparèixer en el camí del Mas del Mar, que voreja el riu, on el noi havia sortit a córrer tot i ploure una mica. Justament, per no acabar xopat d’aigua va sortir sense samarreta, tot i que la camiseta no l’hagués salvat de res. A qui sí va salvar la fràgil pluja que queia aquell dijous a la tarda a Sant Pere Pescador va ser a la parella del jove, que usualment sortia a córrer amb ell i que aquella tarda va declinar pel temps. Ella va ser qui va parlar amb els mossos, que han conduït el cas de forma molt anòmala però que, curiosament, una vegada que ha transcendit el greu atac dels cans s’han posat les piles i ara ja tenen avançat tot plegat malgrat que no hi haurà una actuació contundent fins que la parella andorrana no formalitzi la denúncia. Però ho farà. No hi ha dubte.

I és que el noi, tal i com explica la seva parella, que per ara prefereix no aparèixer amb noms i cognoms, afirma que “si no hi hagués hagut el riu, no estaria aquí”. El va salvar poder saltar a l’aigua ensangonat i mossegat per tot arreu i l’aparició d’un jove que era en un hort proper i va sentir els crits del resident andorrà. En veure la situació, l’hortalà es va acostar fins a la riba del riu amb una furgoneta i gràcies al clàxon va aconseguir espantar els cans i els va foragitar. Després va socórrer el jove resident al Principat i el va portar cap a l’habitatge que ostenta la seva família política a la zona, on també hi feien estada la sogra i una cunyada.

El jove va haver de ser traslladat a l'hospital de Figueres.

Relacionat

Greu atac a mossegades de dos gossos a un resident mentre feia fúting a l’Empordà

D’allà es va advertir la policia local i els mossos, i el SEM va traslladar el jove cap a l’hospital de Figueres, on després de ser suturat, i vista la gravetat de tot plegat, va quedar ingressat. Se’l donaria d’alta hospitalària per ser traslladat cap a Andorra el dia 8, un dissabte, quan en arribar a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell se’l va atendre al servei d’Urgències, se li van repassar les sutures fetes i se li van practicar alguns canvis en els drenatges que han fet que tot plegat funcionés millor, encara que molt lentament.

ANTECEDENTS I TEMOR

Tant la família del jove afectat com l’associació de veïns i propietaris de la urbanització Bon Relax de la població costanera empordanesa coincideixen en el temor al fet que una situació com la viscuda la setmana passada es repeteixi com amb el fet que els cossos de seguretat no han gestionat gens bé el cas. De fet, aquest mateix dimecres l’associació veïnal, que tenia concertada una reunió amb l’alcalde de Sant Pere Pescador per a altres qüestions, ha reclamat una acció contundent vist que els gossos continuaven a la finca d’on es van escapar dijous de la setmana passada.

El propietari dels cans és un jardiner de Cadaqués que havia adoptat els animals d’una gossera i que el maig els va portar cap a la parcel·la de Sant Pere Pescador on s’han estat fins ara perquè van protagonitzar llavors un altre atac, denunciat, i els van canviar en aquell moment d’ubicació

Contràriament al que van assegurar dimarts els mossos, aquest cos era conscient del fet des del primer moment i des del primer moment també se sabia quins havien estat els gossos atacants, on eren i qui és el seu propietari, un jardiner de Cadaqués que havia adoptat els animals d’una gossera ja amb l’etiqueta de cans perillosos i que el maig els va portar cap a la parcel·la de Sant Pere Pescador on s’han estat fins ara perquè van protagonitzar llavors un altre atac, denunciat, i el seu propietari, que té al dia tota les vacunacions i assegurances, els va canviar en aquell moment d’ubicació.

A principi de la setmana passada, la policia local de la localitat empordanesa ja va haver de recuperar els dos pastors alemanys (o similars) quan voltaven solts en una rotonda propera a la urbanització on han causat autèntic pànic. Des de llavors que tant els guàrdies de la població com els mossos eren conscients de la presència dels animals, de la seva perillositat i del neguit dels veïns. Dijous, el resident andorrà es va trobar els cans de cara, esverats, es va arrambar en un cantó del camí que voreja el Fluvià per deixar-los passar però quan va veure que l’encerclaven un per cada banda va aturar del tot la cursa suau que duia i malauradament va iniciar un combat amb els animals.

Els dos gossos es van escapar de la parcel·la on s’estaven fins a mitja tarda d’avui almenys furgant la terra del terreny i aconseguint sortir per sota de la tanca. El propietari, segons les diverses fonts consultades, hauria assegurat que cap gossera no vol els dos animals per fer el seguiment oportú que fixa el protocol en aquests casos abans de decidir si se’ls ha de sacrificar o no. En tot cas, el jove titular dels cans dorm des de dijous passat en una mena d’habitatge que hi ha dins mateix de la parcel·la per suposadament tenir controlats els animals.

Els dos gossos es van escapar de la parcel·la on s’estaven fins a mitja tarda d’avui almenys furgant la terra del terreny i aconseguint sortir per sota de la tanca. Els veïns de la urbanització Bon Relax admeten estar atemorits i no sortir a passejar per por a nous incidents

Inicialment, el dossier de tot el cas el van realitzar els responsables de la policia local de Sant Pere Pescador. Aquest dimecres els mossos de l’Escala haurien reclamat tota la informació i han activat el cas per la via penal a l’espera de la denúncia formal del jove resident andorrà afectat. Però des de dijous passat el cas el tenen en mans d’un advocat de la zona. La gestió de la ‘investigació’ ha sorprès, en negatiu, tant els afectats directes com els veïns de la urbanització propera al lloc dels fets.

Des de l’associació veïnal del Bon Relax s’ha reclamat que d’una vegada per sempre “s’actuï. La gent no s’atreveix ara a sortir de casa”, afirmen des de l’entitat tot recordant que pel mateix camí on va ser atacat el jove resident malferit, de baixa laboral i encara amb múltiples seqüeles tot i l’evolució positiva dels traus de les mossegades, expliquen que hi passen “famílies senceres, nens amb bicicleta o gent de tota mena passejant amunt i avall. S’ha d’actuar ja! Des de principi de la setmana passada tothom estava avisat d’allò que podia passar”.

Tant des de l’associació de veïns com la parella del noi víctima de l’atac tenen clar que dins de la desgràcia, el jove se n’ha sortit prou bé. Perquè la seva vida va córrer clarament perill. Tocarà refer-se. Dels punts (i les infeccions, que a nivell de salut física és el més preocupant hores d’ara i ja s’han manifestat en dos casos) i, sobretot, de l’impacte emocional de veure’s barallant-se a vida o mort amb dos gossos fora de sí.

Etiquetes

Comentaris (26)

Trending