Traslladen a l’hospital l’assassí confés de Vila per la seva reacció només ingressar a la presó

El jove de 31 anys s’ha negat a declarar davant de la batlle i no prestarà declaració fins que amb el tractament adequat pels trastorns greus que pateix la seva situació s’hagi estabilitzat

Un cotxe de la policia.
Un cotxe de la policia. Toni Solanelles

Encara no cinc hores després d’entrar al centre penitenciari, l’autor confés del crim de la pleta de Vila ha hagut de ser traslladat a l’hospital on, de moment, quedarà ingressat sota vigilància policial i amb tractament i atenció psiquiàtrica. Una vegada formalitzats els tràmits d’ingrés a la Comella hauria protagonitzat un brot de naturalesa autolítica que hauria portat a l’aplicació del protocol per a l’ocasió. El jove, un resident de 31 anys, ja s’havia negat a declarar davant la batlle instructora atès que la defensa considerava que no estava en les condicions idònies per fer-ho.

Segons diverses fonts properes al cas, els brots paranoics que pateix des del 2012 i que s’haurien agreujat des del 2017, són actualment molt severs, i malgrat que el processat pot arribar a respondre molt bé i ha tenir hàbits dins de la normalitat, quan pateix algun episodi esquizofrènic surt de mare i la seva reacció podria ser imprevisible i irracional. De fet, segons les fonts consultades, pot arribar a comprendre què ha passat d’ençà de la matinada de dilluns però no seria conscient de la seva il·licitud.

La defensa del processat hauria sol·licitat una valoració psiquiàtrica atès que l’ara privat de llibertat ha desenvolupat des del 2012 uns trastorns paranoides cada cop més greus que ara ja li impedien treballar

Sia com vulgui, el detingut ha estat traslladat aquest matí, una estona abans de les 9, des de les dependències policials a la nova Seu de la Justícia. Una estona després ha estat rebut per la batlle instructora del cas, que ja va participar en alguns dels escorcolls, encara que en el moment posterior dels fets va ser el responsable judicial de guàrdia qui va acudir al lloc de l’assassinat. L’home, que va reconèixer el crim en trucar des del Tarter per entregar-se, ha preferit no respondre a cap pregunta, mentre que la defensa ha sol·licitat que se li faci una valoració psiquiàtrica en profunditat i se’l sotmeti al tractament mèdic escaient. En aquest sentit, les fonts consultades han explicat que la defensa hauria explicat que quan l’acusat de l’assassinat es trobés en una situació més estabilitzada, sol·licitaria voluntàriament declarar per al·legar el que considerés pertinent. En tot cas, segons les fonts, el noi, que fa mesos que no treballa justament a causa dels trastorns que pateix, pateix una esquizofrènia derivada a la seva addicció al cànnabis que ja arrossegava de molt jove.

“No està en les seves plenes facultats mentals”, han assegurat les fonts, que han parlat de paranoia, obsessió i esquizofrènia fins a convertir-ho tot en una psicosi que l’hauria conduït, almenys aquesta serà la tesi que mantindrà la defensa quan escaigui, a fer el que va fer. El motiu pel qual s’hauria obsessionat amb el seu expatró no ha transcendit. El que sí que sembla clar és que de deute econòmic acreditat no n’hi havia cap. Una altra cosa és el que pogués pensar o creure l’assassí confés.

L’home no només està acusat de l’assassinat de l’empresari francès de 56 anys. També se li atribueix el delicte relatiu a l’incendi que va ocasionar; els maltractaments i lesions causats a la dona i la filla de la víctima, a les quals va ruixar amb un esprai; i el furt d’ús del vehicle amb què va desplaçar-se fins al Tarter

Davant la negativa de l’home a declarar i l’evidència de la gravetat dels fets, i en absència d’un altre dispositiu d’alta seguretat que no sigui el centre penitenciari, la batlle ha dictat el processament -amb un llarguíssim aute- del detingut i ha ordenat el seu ingrés a la Comella. L’home no només està acusat de l’assassinat de l’empresari francès de 56 anys. També se li atribueix el delicte relatiu a l’incendi que va ocasionar a l’habitatge amb el perill que va generar per a d’altres veïns; els maltractaments i lesions causats a la dona i la filla de la víctima, a les quals va ruixar amb esprai; i també el furt d’ús de vehicle, atès que va agafar les claus i se’n va endur el cotxe del difunt i amb ell va ser que va arribar fins al Tarter.

Vers 2/4 de 4 de la tarda, l’home ha ingressat al centre penitenciari. S’han fet els tràmits pertinents de qualsevol entrada a la presó. Al cap d’una estona, segons fonts properes a la investigació, ha tingut una reacció fora de mare agressiva en contra d’ell mateix encara que en cap moment s’ha posat en risc però sí que hauria mostrat idees autolítiques. Les fonts consultades han deixat clar que el processat en cap moment ha estat violent en contra dels agents, però sí que hauria mostrat voluntat de llevar-se la vida.

Davant d’aquest fet, s’ha hagut d’activar el protocol corresponent i traslladar-lo, amb vigilància mèdica i policial cap a l’hospital. Les fonts consultades no han pogut concretar a quina planta quedarà reclòs, atès que les cel·les hospitalàries estan en un nivell i la unitat de psiquiatria en un altre. En tot cas, però, hi haurà escorta policial i se’l sotmetrà al tractament psiquiàtric corresponent. Malgrat que hauria estat medicat almenys en altres moments dels darrers anys, l’home mai no hauria seguit la pauta adequada i necessària.

El detingut va accedir a l'immoble per una finestra lateral.

Relacionat

L’autor del crim de Vila va arribar a Encamp en taxi i es va llançar sobre la víctima sols trobar-lo

Comentaris (9)

Trending