Els fraus via targeta de crèdit es disparen: quinze denúncies més aquesta setmana

En la immensa majoria dels casos no hi ha manera d’enxampar els estafadors, que actuen des de jurisdiccions on no poden ser tecnològicament perseguits

Varietat de targetes de crèdit.
Varietat de targetes de crèdit. ARXIU

Cal anar molt en compte amb la targeta de crèdit. Si la setmana passada, amb un parell de dies, la policia va registrar una dotzena de denúncies per fraus comesos a través de la targeta, aquesta setmana s’han formalitzat pel cap baix quinze denúncies més. Malgrat que no és una cosa extraordinària que es denunciïn periòdicament casos com aquests, que n’hi hagi tants evidencia que algun intent de xuclar dades d’algun banc ha funcionat.

D’aquí que és obligatori extremar les precaucions, encara que en la majoria dels casos denunciats, si el que s’ha fet ha estat ‘robar’ les dades a alguna entitat -moltes de les denúncies afecten Crèdit Andorrà- ben poc hi pot fer el client més enllà de fer un seguiment dels moviments bancaris per localitzar tan aviat com sigui possible alguna eventual anomalia.

Imatge d'arxiu de targetes no serigrafiades.

Relacionat

Allau de denúncies per estafes amb targetes de crèdit després de xuclar dades bancàries

Molts cops són les pròpies entitats, si se n’adonen de la ‘captació’ de dades, encara que només sigui presumible, que de manera preventiva anul·len les targetes que podrien haver estat clonades d’alguna manera o altra i les tornen a emetre. També és cert que cal assegurar-se a qui es faciliten dades sobretot si de manera habitual es fan operacions per Internet.

En la immensa majoria dels casos, tot i la denúncia, no hi ha manera d’enxampar els estafadors. Encara que hi ha cops que els delinqüents actuen d’una forma barroera, normalment es tracta de xarxes organitzades que operen des de jurisdiccions on el rastreig tecnològic esdevé molt complicat. La denúncia, habitualment, és l’eina del titular de la targeta per evidenciar el perjudici sofert davant l’entitat bancària i que sigui l’assegurança d’aquesta qui es faci càrrec del frau.

Però d’activitat il·lícites o accions tendents a aconseguir dades per després poder perpetrar fraus n’hi ha cada dia. I per múltiples bandes. Aquest dijous mateix, des del seu perfil de Twitter, la policia ha alertat que hi ha qui es fa passar per l’aplicació de pagament de Wallapop (Wallapay) per mirar de sostreure dades. Com a mínim al Principat s’ha detectat un cas. Realment el portal en qüestió no és qui diu ser, però si se li faciliten les dades que sol·licita ja s’ha begut oli.

Etiquetes

Comentaris

Trending