El foc a Ransol va ser originat per uns treballs contractats pel comú

Els operaris que estan fent millores a la voravia, amb la col·locació d’una barana de fusta, estaven tallant ferro amb una radial i una guspira va saltar i va prendre la vegetació

Part del terreny cremat en l'incendi amb la carretera i la zona on es treballava al fons.
Part del terreny cremat en l'incendi amb la carretera i la zona on es treballava al fons.

L’origen del foc que es va declarar el passat dimecres als Plans de Ransol va ser els treballs per a millorar la voravia amb la col·locació de baranes de fusta que s’estaven fent, encarregats a una empresa externa pel comú de Canillo. Els operaris feien servir una radial i, durant la tasca, van fer saltar una guspira que ràpidament va prendre en una vegetació molt seca després de dies sense pluja. L’incendi, cal recordar, va cremar uns 500 metres quadrats, principalment de matolls.

L’ensurt, no es pot negar, va ser gran. La ràpida actuació dels bombers, amb vehicles de terra i aeris, va evitar que el sinistre tingués un abast més important. No es pot oblidar que aquests dies el risc d’incendi és molt elevat per l’estrès que pateixen els boscos i altres zones de vegetació per culpa de la sequera.

Segons ha pogut saber Altaveu, l’origen del foc van ser, efectivament, el treball que estaven efectuant els operaris. Es tracta d’una tasca que feia una empresa contractada des del comú. L’objectiu és millorar la voravia de la carretera amb la instal·lació de baranes de fusta.

WhatsApp Image 2022 07 28 at 7.58.43 PM
La part de la carretera on es treballava.

En aquell moment, dimecres a la tarda, estaven tallant ferro amb una radial. Les fonts consultades apunten que no es feia amb cap element que protegís el salt de guspires i, justament, una d’elles va acabar sent empesa pel vent cap als matolls propers. La sequera del terreny va fer la resta.

Afortunadament, l’avís als bombers i la ràpida mobilització d’aquests van ser claus per evitar que el mal fos més gran. En poca estona les flames s’havien estès però van poder ser perimetrades i acotades. Cap a les vuit de la tarda, l’incendi es va donar per extingit, després de cremar mig miler de metres quadrats de vegetació.

Cal recordar que el de dimecres no va ser el primer incendi d’aquest estiu a la parròquia. El 10 de juliol, es va declarar un altre a Soldeu. L’origen, en aquell cas, també va tenir certa relació amb el comú: els focs d’artifici llançats en el marc de la festa major del poble. Des de llavors, aquest tipus d’actes han estat anul·lats o canviats en celebracions fetes a altres llocs del país per evitar el risc d’un altre sinistre similar.

WhatsApp Image 2022 07 28 at 9.48.00 PM
En vermell, zona on es feien les obres i, en blau, el terreny cremat.

Etiquetes

La fumera era ben visible al voltant dels Plans.

Relacionat

El foc de Ransol, originat en uns treballs a un xalet proper, crema 500 metres quadrats de vegetació

Comentaris (12)

Trending