El foc de Ransol, originat en uns treballs a un xalet proper, crema 500 metres quadrats de vegetació

La ràpida intervenció dels bombers ha estat clau per evitar un sinistre més greu, ja que, després de molts dies sense pluja, el medi natural està força sec i hauria facilitat l’expansió de les flames

ransol foc 1

Afortunadament, tot ha quedat en un ensurt. Gros, això sí. Un seriós avís del que qualsevol descuit o accident pot provocar. L’incendi declarat aquesta tarda a Ransol, a la zona dels Plans, tot just ha cremat uns 500 metres quadrats de matolls. La intervenció ràpida de bombers ha pogut controlar una situació perillosa, vista la sequera. L’origen del foc hauria estat uns treballs que es feien a un xalet proper, obres que ja han quedat aturades fins que hi hagi precipitacions.

L’ensurt ha estat important. Cap a dos quarts de quatre de la tarda, els veïns de la zona de Ransol han començat a veure la forta fumera que es veia als Plans. I ràpidament tots han intuït el perill: foc a la vegetació. A més, en un dia de cert vent que podia expandir les flames. L’origen, segons les fonts consultades, uns treballs a un dels xalets propers. Haurien provocat una guspira que, aprofitant la poca humitat de l’ambient, ha degenerat amb celeritat cap a l’incendi.

L’avís s’ha rebut de seguida al cos de bombers, que s’ha mobilitzat. Un camió des de la caserna de Canillo ha estat el primer a arribar al lloc i a actuar. Més tard, tres des de Santa Coloma. I, especialment, un helicòpter, que ha fet passades contínues llançant aigua contínuament sobre la zona de les flames. Un altre vehicle aeri ha servit de comandament.

WhatsApp Image 2022 07 27 at 17.04.51
L'helicòpter remullant la zona.

L’actuació ràpida ha estat clau. Pocs minuts després de les cinc, com confirmava el ministre, avui portaveu, Albert Font, el foc es donava per controlat. Això sí, amb una advertència. Calia estar pendent del vent. Sobretot s’havia d’estar especialment a l’aguait de les zones calentes que podien revifar.

Els bombers han continuat a la zona encara una bona estona. Fins a les vuit del vespre no l’han donat per extingit. S’havia salvat la situació de risc. I és que, com ha recordat Font, “a causa de la calor i la sequera hi ha un perill alt d’incendi”. En aquest cas, el que sí que s’hauria fet és aturar els treballs que presumptament haurien originat les flames. Com a mínim, fins que plogui i la vegetació estigui més humida.

Ransol foc 4

En total, el sinistre hauria afectat uns 500 metres quadrats de superfície vegetal. No pas bosc. Tot just matolls i alguna part de camp ja segat. Podria haver estat, admeten les fonts consultades, molt pitjor.

“Esperem que sigui el darrer”, ha comentat Font. En aquest sentit, ha remarcat que “les previsions parlen de possibles precipitacions a partir de demà i tant de bo sigui així perquè l’espai natural està en molta tensió”.

 
 
El fum és visible a la zona de l'incendi.
El fum és visible a la zona de l'incendi.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending