Ensurt al pic de Montmalús per una allau que ha colgat dos esquiadors que feien una travessa

Cinc excursionistes que estaven una mica més amunt han pogut treure de la neu els dos ferits, un dels quals ha acabat sent traslladat per experts de muntanya dels bombers a l’hospital perquè se li valoressin els dolors traumàtics que referia

L'allau a Coma Estremera.
L'allau a Coma Estremera. ALTAVEU

El temporal de neu als cims del país més enllà de fer incrementar els gruixos i renovar la innivació una mica escadussera aquest hivern ha comportat durant la jornada d’aquest diumenge fins a quatre allaus, una de les quals ha acabat enganxant dos esquiadors residents que feien una travessa. Sortosament, les lesions que fonamentalment referia un dels homes no presentava aparentment un abast molt rellevant. Això sí, especialistes en rescats de muntanya dels bombers l’han hagut de traslladar des de la collada de Montmalús, on s’ha desencadenat l’allau, fins a l’hospital. Els quatre desencadenaments nivals han tingut lloc al tomb de Grau Roig.

Els bombers han estat alertats al tomb de les 2 de la tarda, segons que ha pogut saber l’Altaveu i han confirmat fonts oficials del cos de salvament, que hi havia hagut una allau en la cara nord de la collada de Montmalús que havia enganxat dos esquiadors que feien una travessa per aquella zona fora de pistes. Encara una mica més amunt, un altre grup de cinc excursionistes que també feien esquí de muntanya, han estat testimonis de tot plegat i han estat prou ràpids a reaccionar i extreure de la neu els dos muntanyencs colgats. Els ‘salvadors’ eren turistes, mentre que els afectats són residents.

L’allau s’ha produït des de molt amunt i per això ha tingut unes dimensions molt considerables. Aproximadament, d’uns 150 metres de llargada per una vintena d’amplada

En aquesta mateixa zona del Montmalús, segons fonts coneixedores de la situació, hi ha hagut, de fet, una doble allau, l’esmentada de la collada del mateix nom i una altra damunt de Coma Estremera. La de Montmalús és la que ha enganxat els dos muntanyencs que feien la travessa. Segons les fonts del cos de salvament consultades, l’allau s’ha produït des de molt amunt i per això ha tingut unes dimensions molt considerables. Aproximadament, d’uns 150 metres de llargada per una vintena d’amplada.

Sortosament, la reacció dels excursionistes que han estat testimoni de la davallada de la capa nival han pogut ajudar de seguida els dos colgats i mobilitzar els bombers. Els especialistes del cos han mobilitzat de seguida els especialistes de muntanya i guies canins amb gossos preparats pel rescat en allaus i bombers sanitaris. Però no ha calgut traslladar sobre terreny tot el dispositiu. N’hi ha hagut prou amb dos dels experts en rescats de muntanya que han acudit a la zona en helicòpter.

Un dels muntanyencs colgats ha renunciat a qualsevol assistència mentre que l’altre, segons les fonts oficials consultades, sí que es queixava de molèsties molt doloroses de naturalesa traumàtica. Probablement alguna luxació a l’espatlla o similar. En tot cas, en referir tant dolor, ha estat recomanable traslladar amb el mateix helicòpter el ferit cap a l’hospital perquè se li fessin les proves corresponents i s’adoptés el tractament més escaients a practicar. Com s’ha dit, les lesions no havien de ser d’un abast molt rellevant.

ALTRES ALLAUS I SITUACIÓ INESTABLE

Com s’ha apuntat ja, no han estat les dues allaus de la zona del Montmalús les úniques en tenir lloc aquest diumenge. N’hi ha hagut dues més d’accidentals i que no han tingut cap repercussió sobre persones. Una d’aquestes allaus s’ha donat al Pic Blanc, al vessant de les pistes de Grau Roig. I la darrera, també en territori de la parròquia d’Encamp, ha estat a la zona de Vallcivera, i ha tingut un desencadenament a distància, tal i com es diu tècnicament.

Segons les fonts consultades, aquest format de desencadenament nival posa de manifest la inestabilitat de la neu. De fet, com es fa diàriament a l’hivern, vers les 4 de la tarda els bombers conjuntament amb els especialistes de Protecció Civil han fet la revisió de l’estat de la capa nival i han situat el risc d’allaus en nivell 3 d’una escala de 5. No es descarta que en properes hores el risc s’elevi fins a 4. Però, en tot cas, no ha estat aquest diumenge que el perill s’hagi situat en 4 tot i les allaus que hi hagut.

De qualsevol manera, les fonts consultades han remarcat la necessitat de se extremadament curosos si es vol anar a la muntanya i, com sempre, que qui vulgui sortir ho faci tenint en compte la ‘méteo’ exacta del lloc on es vulgui anar i es vagi degudament equipat i amb tots els elements necessaris per poder reaccionar de manera adequada en cas d’un ensurt. 

Comentaris (4)

Trending