Empresonat l’encampadà que va abusar de la fillastra d’un nebot quan era menor

L’home, de 74 anys, fa una setmana que és a la Comella, on s’hi hauria d’estar sis mesos tot i que la sentència del Tribunal Superior donava a entendre que podrien ser en semillibertat, que el condemnat ja ha sol·licitat

Una imatge del centre penitenciari.
Una imatge del centre penitenciari. Toni Solanelles

L’home de 74 anys que la nit del 6 de gener del 2016 va abusar de la fillastra del seu nebot quan la víctima era tot just una nena a punt de complir els tretze anys fa una setmana que està empresonat a la Comella. Deu dies després que es dictés la sentència ferma per part de la sala penal del Tribunal Superior, el condemnat va entrar a la presó per mirar de fer córrer el més ràpid possible els terminis i que se li concedeixi, com insinuava el tribunal, el règim de semillibertat. De moment, la petició ja ha estat formulada però encara no hi ha resposta.

El 15 de juliol el TS va dictar la sentència ferma per la qual rebaixava d’un any a mig el termini de reclusió ferma establert. No hi ha dubte que la nit del dia de Reis del 2016, al domicili dels pares de la menor, amb qui tenia una relació d’afecte i gairebé de parentiu l’ara condemnat, va aixecar la samarreta del pijama després d’abraçar-la i tocar-li les natges i va proferir diversos tocaments als pits de l’adolescent. L’home pretenia anar més enllà però la menor es va arraulir i li va demanar que marxés. Alhora, va començar a plorar.

Seu de la Justícia.

Relacionat

L’edat i estar integrat a la societat andorrana estalvien mig any de presó a un condemnat per abusos

Això va frenar l’ara condemnat, que va marxar de l’habitació. Cap dels familiars que llavors estaven a l’habitatge, de diverses plantes i situat a Anyós, no va ser conscient en aquell moment de la situació i tampoc van sentir la menor somicar. Aquell fet va tenir conseqüències greus en el comportament de la nena de forma immediata. També en la seva menor. Amb tot, i aquest és un element que porta la sala a rebaixar la condemna inicial d’un any de presó ferma a mig, la denúncia pels abusos no es va presentar fins molt temps més tard.

Els fets són clars i indiscutibles. De fet, l’home no els ha pogut negar. Sols va posar l’excusa que anava begut. Excusa que, evidentment, el tribunal no només no ha tingut en compte sinó que, en certa manera, li retreu que s’escudi en aquesta circumstància. En canvi, però, creu que per l’edat i sent una persona plenament integrada a la societat i que, segons el tribunal, no representa cap perill, enviar-lo un any sencer a la presó li pot suposar problemes familiars i de diversa índole.

Una imatge del rètol de la Seu de la Justícia, a la façana principal de l'edifici, vist des de l'interior.

Relacionat

Un processat per tocaments a una menor admet “l’error” però nega que fos amb ànim “sexual”

Per això va rebaixar la pena ferma a mig any de presó indicant que això permetria que l’execució de la reclusió fos en semillibertat. És a dir, havent d’anar només a dormir al centre penitenciari. No obstant, la part dispositiva final no fa cap referència a dita semillibertat. Per això, aquesta ha de ser sol·licitada -pas que l’empresonat ja ha fet- i concedida amb l’informe favorable del fiscal, que hores d’ara no s’hauria pronunciat encara.

La resolució ha causat forta indignació en l’entorn de la víctima, que lamenta que es rebaixi la condemna per ser un home de 74 anys i ben integrat socialment. Això és, en certa forma, una suposada bona reputació, atès que havia tingut diversos càrrecs tant al comú d’Encamp com a Saetde i a la Cooperativa. Sense esmentar el terme tracte de favor, sí que hi ha algunes veus que indiquen que s’ha fet un vestit a mida.

Comentaris (12)

Trending