Empresonat el ‘cabdill’ de l’estafa amb criptomonedes que entronca amb Andorra

El ‘broker’, que té o tenia un dels principals col·laboradors operant des d’un despatx jurídic a Escaldes, va ser detingut dilluns a Màlaga arran d’una ordre de recerca i captura decretada per l’Audiència nacional espanyola

Una imatge d'arxiu de bitcoins.
Una imatge d'arxiu de bitcoins. ARXIU

El suposat màxim responsable del que seria l’estafa amb criptomonedes més gran fins ara documentada a l’Estat espanyol i moltes de les operacions de la qual passaven per Andorra o, almenys, des del punt de vista d’estructures societàries havien estat creades al Principat ha estat empresonat recentment. El ‘broker’ Javier Biosca va ser detingut dilluns a primera hora del matí a Màlaga, arran d’una ordre de recerca i captura decretada per l’Audiència nacional espanyola arran de la querella presentada per una associació d’afectats.

Un dels principals col·laboradors de Biosca seria un advocat espanyol que opera amb una societat a Andorra i que treballa o almenys té establerta una base d’operacions en un despatx jurídic a l’avinguda del Pessebre d’Escaldes. L’advocat en qüestió no està col·legiat al Principat, però això no és una condició necessària per dur a terme segons quines actuacions. Principalment, es dedicava a crear estructures societàries a través de les quals invertir. Caldrà veure si algunes d’aquests entramats han permès a Biosca ‘fer desaparèixer’ alguns dels prop de 300 milions d’euros que, almenys, es considera que hauria defraudat, encara que la quantitat podria ser molt més alta. L’advocat fiscalista vinculat amb Andorra no només hauria creat societats per a Biosca -suposadament hauria participat en la constitució d’Algorithms Group, el principal vehicle financer a través del qual s’invertia amb bitcoins als mercats de Londres- sinó que es dedicava a buscar inversors per a l’ara empresonat i els oferia, fins i tot, crear societats també per aquests altres inversors.

Imatge d'algunes criptomonedes.

Relacionat

Una presumpta estafa amb criptomonedes esquitxa Andorra

Fonts properes a afectats consultats, que no han pogut confirmar l’existència de perjudicats que resideixin al Principat encara que no ho descarten, sí que han explicat que l’advocat en qüestió sempre s’identificava com a resident o operador des d’Andorra. I que no era estrany que convidés als potencials clients-inversors en la xarxa de Biosca a acudir al Principat si la residència era a Catalunya. Les mateixes fonts han confirmat que l’advocat era un dels prescriptors de Biosca que acudia a les denominades ‘festes del bitcoin’ que es feien a Marbella i que servien per pescar inversors alhora que escenificar un alt nivell de vida.

Biosca i els seus col·laboradors prometien una rendibilitat altíssima que amb el pas del temps anava reduint-se fins a desaparèixer del tot. I suposadament, desaparèixer, també, part de la inversió feta. Hi podria haver fins a 3.000 afectats. La querella es va interposar fa poc més d’un mes i hi ha molts serrells per investigar. Fonts properes a la investigació no descarten que s’enviïn demandes d’auxili judicial o de cooperació judicial al Principat atès que en la querella s’hi esmenta el nom de l’advocat en qüestió i s’hi especifica que opera des d’Andorra.

Comentaris

Trending