Una presumpta estafa amb criptomonedes esquitxa Andorra

Els promotors de la querella contra el suposat broker Javier Biosca, interposada davant l’Audiència nacional espanyola, asseguren que hi ha afectats al Principat i que des del país opera un dels intermediaris del querellat

Imatge d'algunes criptomonedes.
Imatge d'algunes criptomonedes. ARXIU

Una de les ‘macroquerelles’ que analitza l’Audiència nacional espanyola i que tindria com a epicentre de tot plegat una presumpta estafa vinculada a les criptomonedes esquitxa Andorra. Els promotors de l’acció judicial, interposada a mitjan març, han assegurat que al Principat hi ha afectats pel suposat engany i des del país, segons alguns dels testimonis de la querella, hi operava un dels intermediaris del principal querellat, el suposat broker Javier Biosca.

El col·laborador del presumpte estafador seria un advocat que es dedicaria a crear estructures financeres, i que hauria muntat la societat a través de la qual vehiculava els seus moviments Biosca. L’advocat en qüestió no està col·legiat ni exerceix al país, però això no treu que pugui operar-hi, segons que han indicat fonts de l’Associació d’Afectats Biosca, que per una qüestió de protecció de dades i d’estricte compliment de la normativa vigent han declinat donar més detalls.

En qualsevol cas, segons les fonts consultades, l’Audiència nacional espanyola té la informació que s’ha pogut recopilar fins al moment i haurà de fer les indagacions i diligències oportunes per localitzar l’esmentat col·laborador, que a diferència d’altres dels captadors d’inversors, s’hauria negat a col·laborar amb els suposats estafats que, com en altres casos que estan aflorant a l’Estat espanyol i en altres jurisdiccions, han promogut una querella col·lectiva. Hores d’ara l’acció que esquitxaria el Principat la promouen unes 300 persones i el muntant de la presumpta estafa podria arribar als 250 milions d’euros.

El cas es remunta al 2019 quan Biosca oferia als seus clients, que inicialment eren majoritàriament els seus veïns, guanys setmanals d’entre un 20% a un 25% per la seva inversió en moneda digital (principalment Bitcoin, ethereum o litecóin)

El cas es remunta al 2019 quan Biosca oferia als seus clients, que inicialment eren majoritàriament els seus veïns, guanys setmanals d’entre un 20% a un 25% per la seva inversió en moneda digital (principalment Bitcoin, ethereum o litecóin), que ell s’encarregava de comprar i vendre. Els clients van rebre durant molt temps aquests interessos, i el boca-orella d’aquestes operacions amb els seus atractius interessos va comportar que cada cop s’anessin apuntant més clients en l’operativa.

Però posteriorment, i de forma pràcticament unilateral, aquests interessos es van reduir a un 10% o 8%, a partir de gener de 2020. Malgrat això, els inversors seguien creixent i confiant els seus estalvis a Biosca, que deia ser un broker tot i que la seva societat Algorithms Group, que seria una de les constituïdes per l’advocat que els testimonis de la querella vinculen a Andorra, no figura en el registre de la Comissió Nacional del Mercat del Valor (CNMV) espanyola.

La troca es va anar fent gran fins que va ser, aparentment, impossible de controlar els diners i les devolucions d'interessos, i al novembre de 2020, Biosca va deixar d’abonar els esmentats rèdits i va desaparèixer. La querella presentada es dirigeix ​​contra Javier Biosca Rodríguez, la seva dona, Paloma Gallardo, i el seu fill gran Sergio Biosca, per presumpta estafa i nou delictes més. Entre aquests hi ha l’apropiació indeguda o el blanqueig de capitals, l’associació il·lícita, delictes contra la hisenda pública, suborn, delictes societaris, encobriment i falsedat en document públic.

Els querellants, que tenen un perfil molt ampli i hi ha des de gent amb diners a d’altres que simplement eren des de jubilats a mestresses de casa que van abocar tots els seus estalvis en el món de la criptomoneda, han sol·licitat la imposició de mesures cautelars, com ara la recerca, captura i detenció de Biosca, que ara per ara, segons els promotors de la querella, està en parador desconegut. En canvi, amb l’advocat que suposadament està relacionat amb Andorra sí que hi han pogut contactar tot i que sense cap resultat positiu per a les seves pretensions.

Comentaris (2)

Trending