Commoció al col·legi Sagrada Família pel ‘forat’ a l’AMPA que ha portat la tresorera a la presó

Ingressa al centre penitenciari l’encarregada de la comptabilitat d’una associació perseguida per la malastrugança i que en aquesta ocasió ha vist volar 47.000 euros que la implicada havia anat transferint directament a un compte seu des de l’estiu passat

Una imatge de l'escola Sagrada Família.
Una imatge de l'escola Sagrada Família. Toni Solanelles

Fa quatre anys o una mica més, l’associació de mares i pares dels alumnes (AMPA) del col·legi Sagrada Família d’Escaldes bullia per les suposades irregularitats del llavors president en la contractació com a col·laboradora educativa i altres menesters de la seva dona. Aquest dimecres la història, agreujada i en aquest cas protagonitzada per la fins avui tresorera de l’entitat, s’ha repetit. La responsable de la comptabilitat de l’AMPA passarà la primera nit a la presó després d’haver-se transferit fins a 47.000 euros del compte de l’associació a un compte seu.

La commoció al tomb de l’escola és d’allò més elevada. La comunitat educativa no se’n sap avenir alhora que, en certa manera, hi ha sectors d’aquesta comunitat que reclamen als rectors de l’escola confessional un major control i més transparència. En tot cas, algunes d’aquestes coses de ben segur es debatran aquest dijous durant l’assemblea general extraordinària que la junta de l’AMPA ha convocat només transcendir oficialment la detenció de la tresorera, una dona resident de 38 anys que s’havia incorporat a l’associació a l’inici del curs 2021-2022 i que des del juliol n’era la tresorera.

La resta de les integrants de la junta de l’AMPA havien fet confiança a aquesta dona, mare d’un fill encara en edat d’educació infantil i amb una sòlida formació professional, respecte de la qual poc abans de les 10 de la nit la Batllia en funcions de guàrdia l’ha enviat cap a la Comella

La resta de les integrants de la junta de l’AMPA havien fet confiança a aquesta dona, mare d’un fill encara en edat d’educació infantil i amb una sòlida formació professional, respecte de la qual poc abans de les 10 de la nit la Batllia en funcions de guàrdia l’ha enviat cap a la Comella. Fa un temps ja va generar dubtes el comportament comptable de l’ara empresonada. I a final de la setmana passada la confiança es va trencar del tot i les dirigents de l’entitat van començar a enviar senyals d’alarma cap a la policia.

Aquest dimarts va esclatar tot i la dona va ser detinguda. Les dades aportades des de l’AMPA després de mesos de desgavell, de deixar-ho tot en mans de la tresorera, serien molt precises i no deixarien lloc a dubtes de l’abús de confiança, l’administració deslleial i l’apropiació indeguda suposadament comeses per l’empresonada. Suposadament, d’una separació ençà tenia dificultats econòmiques. Suposadament. I l’excés de confiança -recíproca aparentment- hi va fer la resta.

Perquè almenys en una fase inicial la dona es transferia directament quantitats directament del compte de l’AMPA a un compte bancari seu. Sempre mirant de no deixar mai el compte de l’entitat, segons fonts properes a la junta, que han reconegut haver pecat d’innocents, suposadament, en uns nivells excessivament baixos i que aixequessin les alarmes ja fos dels gestors bancaris, ja fos de la resta de membres de la junta que en alguns moments, segons els consultats, sí que van sospitar dels pocs diners que hi havia a la caixa tot i els recursos de què haurien de disposar.

Almenys en una fase inicial la dona es transferia directament quantitats directament del compte de l’AMPA a un compte bancari seu. Hi va haver com a mínim un moment que se li van demanar explicacions perquè els comptes generaven dubtes

Els detalls exactes, és clar, es guarden per l’assemblea d’aquest dijous. Però sí que sembla clar que la fins ara tresorera controlava bé els tempos de les injeccions dineràries que l’AMPA rebia d’altres organitzacions, col·lectius, administracions. Hi va haver almenys un moment que se li van demanar explicacions perquè els comptes generaven dubtes. Llavors hauria començat una altra forma d’actuació per dissimular els mecanismes barroers -transferència dura i pura- i vestir-los d’una aparença més real.

I hauria fabricat, no ha acabat de transcendir ni com ni de quina manera, factures que suposadament justificaven les transaccions, l’operativa. Però tot sovint eren factures al seu nom. Al final, la mosca rere l’orella de la resta d’integrants de l’associació hauria burxat tant tant que tot plegat hauria esclatat. I la commoció al col·legi Sagrada Família és evident. I la sensació que la maquinària ha tornat a fallar, i de quina manera, fa basarda. I això que les fonts consultades han assegurat que dels 47.000 euros que l’ara empresonada hauria distret, potser una tercera part es podrà arribar a recuperar. Perquè les transferències han arribat tant cap aquí que algunes, les darreres, probablement es podran retrotreure.

Comentaris (43)

Trending