Les denúncies per ‘phishing bancari’ consumat es disparen

Les darreres hores diverses persones que han caigut en el parany que essencialment afecta MoraBanc han acudit a les dependències policials a comunicar l’estafa de la qual han estat víctimes

Una de les alertes via xarxes socials de MoraBanc.
Una de les alertes via xarxes socials de MoraBanc.

Es pot ser més ric o més pobre. Tenir més estudis o menys. Però encara que per a alguns sembli evident que es tracta d’una estafa i que sembla impossible que hi hagi qui pugui caure en el parany, s’hi cau. La policia és un clar testimoni que el ‘phishing bancari’ que essencialment afecta i de quina manera MoraBanc està afectant moltes persones. Més que cap altra onada anterior de ‘robatori’ de dades bancàries. Fins al punt que les denúncies pel frau consumat s’han disparat les darreres hores.

En alguns moments aquesta tarda de divendres, en les dependències policials de l’Obac s’hi han ajuntat de quatre a sis persones que acudien pel mateix: denunciar que havien estat víctimes d’una estafa. Que havien picat i els havien pispat determinada quantitat de diners. Si fins aquest dijous a mig matí oficialment eren set les denúncies formalitzades i no pas totes per frau consumat, els dos darrers dies s’han interposat, com a mínim, una dotzena més de denúncies. I ara, ja, la majoria amb ‘robatori’ de dades i de diners.

El missatge que es rep per SMS.

Relacionat

Preocupació bancària per la intensitat i l’elevat nombre d’atacs ‘phishing’

La policia tem que durant el cap de setmana encara s’incrementin més les denúncies tot i les alertes que s’estan advertint i malgrat que Andorran Banking ha emès aquest migdia un comunicat avisant de la situació. Cert que Andbank i Crèdit Andorrà, fins i tot els darrers dies, han intentat estar suplantats en algun moment. Però res comparat amb el cas que afecta MoraBanc. La sensibilitat de la qüestió i la reputació de la marca, però, passa per damunt d’avisar com cal.

IMG E2E98B1F34CD 1

Per tant, davant el dubte, si rep qualsevol SMS o trucada de MoraBanc deixi-ho córrer. En el 99% dels casos es tractarà d’un intent d’estafa que només pot ser que s’acabi consumant si vostè bada. Els diran que hi ha no sé què des d’Eivissa o des d’Alemanya. Els arribaran fins i tot a trucar si escau. I ho faran des d’un telèfon amb una numeració igual o molt similar a la de MoraBanc. Els parlaran en un correcte català. Res, oblidin-se. Perquè si cauen en temptació els aixecaran la camisa, els calés i les dades bancàries.

Missatge de phishing

Relacionat

Set denúncies per caure en la trampa del ‘phishing’ i perdre quantitats de diners

Hores d’ara, oficialment, no s’ha quantificat a quant pot ascendir l’estafa múltiple. Tampoc està clar si els afectats poden recuperar o no les quantitats que els han volat. El que és clar és que és un maldecap molt notable. I ho sap perfectament MoraBanc que està sobrepassat atenent clients desesperats, desorientats, i mirant de posar filtres, tallafocs, per intentar frenar el ‘phishing’ més insistent i resultadista dels que hi ha hagut potser en la història d’aquesta pràctica delictiva amb afectació a empreses del país.

Comentaris (9)

Trending