Preocupació bancària per la intensitat i l’elevat nombre d’atacs ‘phishing’

Algunes de les entitats del país estan literalment desbordades per les trucades de clients que no saben com reaccionar o que han estat víctimes de l’estafa que es posa en marxa a través de missatges SMS

El missatge que es rep per SMS.
El missatge que es rep per SMS.

Els bancs del Principat estan altament preocupats per la intensitat que ha agafat l’última onada d’atacs ‘phishing’, activada a través de missatges SMS. Les set denúncies que hi havia fins aquest dijous es preveu que siguin moltes més els propers dies. El degoteig d’intents d’estafa és constant i algunes oficines de les entitats bancàries del país estan literalment desbordades per les trucades  de clients que han rebut els missatges i no saben com reaccionar o fins i tot ja han caigut a la trampa.

Després de dies de dubtes, i mirant de capejar el temporal sense fer-lo públic pensant que és millor no dir res que no pas anunciar la situació, finalment Andorran Banking ha emès un comunicat oficial alertant dels atacs de què són víctima, poc o molt, tots els bancs del país, amb una preeminència de MoraBanc els darrers dies. Andorran Banking alerta d’atacs phishing a clients de les entitats bancàries del país. L’operativa que fa servir aquest atac de ‘phishing’ consisteix amb l’enviament de missatges SMS suplantant la identitat dels bancs, que tenen com a objectiu captar credencials de banca en línia de manera fraudulenta.

Missatge de phishing

Relacionat

Set denúncies per caure en la trampa del ‘phishing’ i perdre quantitats de diners

Davant la recepció d’un missatge que demani al client o clienta que entri a la web de la seva entitat, s’ha d’esborrar immediatament i en cap cas accedir a l’enllaç. Ara bé, si alguna persona ha clicat a l’enllaç i introduït les seves dades, ha de procedir tan ràpidament com sigui possible a canviar les contrasenyes de la seva banca en línia i contactar amb el servei d’atenció al client de la seva entitat bancària.

Les entitats bancàries recorden que cal ser sempre molt vigilant i no introduir mai les dades a petició d’un correu o d’un SMS. Els bancs no demanen mai les dades per aquests mitjans. Les dades només s’han d’introduir quan el client o clienta entra a la seva pàgina segura de banca en línia o app.

INDICIS DE SOSPITA

Alguns indicis de sospita davant d’aquests missatges poden ser que no es dirigeixen de manera personalitzada al receptor, que fan servir un llenguatge col·loquial o que intenten transmetre urgència per empènyer l’usuari a introduir les seves dades de manera ràpida. Per aquest motiu, és molt important no caure en el parany i si es té algun dubte, es recomana trucar al telèfon de contacte de l’entitat del client per demanar si el missatge és segur.

Els casos de robatori i frau en comptes es fan a través de mitjans socials, com el whatsapp o els SMS que reben directament la persona, sigui o no clienta de l’entitat. L’operativa s’aprofita de la bona fe de les persones que cliquen l’enllaç i donen les dades. Els atacs de ‘phishing’ afecten els clients dels bancs però també d’altres empreses i institucions del país. Es recomana que s’estigui atent als avisos enviats per entitats bancàries, la policia i d’altres empreses per estar al cas de possibles casos de ‘phishing’.

Comentaris (18)

Trending