La Covid va frenar la detenció de l’exempleat de Pal-Arinsal sospitós d’haver tallat els cables

La policia va tancar el cercle sobre un nacional andorrà ja arrestat per altres qüestions a partir del control dels senyals telefònics actius a la zona on hi va haver els sabotatges als ginys el 2018

Un dels cables malmesos.
Un dels cables malmesos. ARXIU

La neu, primer, i la crisi del coronavirus, després, van frenar la detenció, el febrer i el març, del principal sospitós del sabotatge que va patir l’estació de Pal el novembre del 2018, pocs dies abans que es posés en marxa la temporada hivernal. La policia té plenament identificat qui considera el presumpte autor del tall de diversos cables de ginys. Es tracta d’un extreballador andorra de l’estació que ja ha estat implicat en altres causes de naturalesa penal.

El cas dels cables de Pal està judicialitzat des que la societat explotadora de l’estació massanenca va interposar la denúncia per la descoberta del sabotatge el 6 de novembre del 2018 i, de fet, la instructora de la causa ja havia autoritzat l’arrest de l’home, que els investigadors situen a la zona on van passar els fets gràcies a les triangulacions que es van fer amb les senyals de telecomunicacions que emeten els repetidors d’Andorra Telecom i que permeten identificar quins telèfons hi ha connectats a cada moment en cadascun d’ells.

Proves de càrrega al telecadira la Serra II, un dels afectats pel sabotatge i ja donat per reparat.

Relacionat

La investigació del sabotatge a Pal estreny el cercle sobre un treballador acomiadat fa dos anys

Ja amb presència de la batlle responsable de la investigació es va fer fa mesos un reconeixement sobre el terreny per fer-se una idea més precisa de com podrien haver anat uns fets que se situaven comesos entre el 24 d’octubre i el 4 de novembre del 2018. Una vegada la investigació va permetre quadrar més elements, l’objectiu era detenir l’home, que té familiars vivint a Pal i ell mateix disposa d’una mena de magatzem o similar a proximitat d’on hauria passat tot plegat. A més, el sospitós dels fets havia treballat a Vallnord-EMAP i no va acabar massa bé.

La idea era practicar la detenció i tot seguit traslladar l’home fins al lloc dels fets per dur a terme una reconstrucció dels fets i intentar acabar de lligar els caps que quedessin solts

La voluntat dels investigadors era acudir al domicili de l’home de bon matí un dia de febrer, però una nevada va avortar l’operació. La idea era practicar la detenció i tot seguit traslladar l’home fins al lloc dels fets per dur a terme una reconstrucció dels fets i intentar acabar de lligar els caps que quedessin solts. La nevada, s’ha dit, va obligar a posposar l’arrest, que es va programar per mitjan març. L’esclat de la crisi sanitària ja va ajornar sine die la qüestió i fins ara. L’home ha de respondre davant els tribunals per altres causes i, per ara, no està clar quan es reprendrà la qüestió del sabotatge a Pal.

La societat que n’explota l’estació és la primera que està interessada en la resolució del cas. Per molts motius: des de netejar una eventual imatge tacada a una qüestió d’assegurances i assumpció dels costos dels danys soferts. I és que van ser tècnics de l’estació els qui van descobrir, d’entrada, un tall en un cable a l’alçada de la pilona 1 del telecadira de la Serra. Vista la gravetat dels fets, es va procedir a dur a terme revisions en profunditat a tots els ginys mecànics de l’estació i això va permetre localitzar dos sabotatges més: al telecadira del Cubil a l’altura de la pilona 2 i a la motriu del Teleski 6.

Comentaris (1)

Trending