Standard & Poor's pronostica que el coronavirus farà caure el PIB un 11,4%

L’agència, que considerà que l’economia es recuperarà un 4,7% el 2021 i un 3,8, el 2022, manté la qualificació del deute del Principat, tot i que rebaixa la perspectiva de positiva a estable

-
-

L’agència Standard & Poor’s (S&P) ha revisat el ràting d’Andorra adaptant la seva valoració a les repercussions que pugui tenir la crisi del coronavirus. Així, tot i que manté la qualificació creditícia a curt termini en triple B i la de llarg termini en A-2, ha rebaixat el nivell de la perspectiva i l’ha passat de positiva a estable. L’entitat pronostica una forta contracció de l’economia aquest any amb una reducció de l’11,4% del Producte Interior Brut (PIB) i una recuperació els anys posteriors, del 4,7% el 2021 i del 3,8% el 2022.

L’agència ha fet una revisió excepcional de la seva nota al Principat, possibilitat que la normativa europea només permet davant “circumstàncies limitades” i sempre amb explicacions dels motius. I per S&P, la crisi del coronavirus ho és. Tant que ha fet que les previsions de creixement econòmic fetes hagin variat substancialment.

Així, argumenten que, malgrat que “Andorra té prou marge fiscal per gestionar la pandèmia de la Covid-19, anticipem que la contracció econòmica dels seus principals socis comercials, combinada amb mesures per contraure l’expansió del virus, com ara el tancament de fronteres, pesarà en l’economia”. A banda, tenen clar que les mesures del Govern per estimular-la augmentaran “significativament” el deute.

L'entitat alerta que la concentració econòmica als sectors financer, turístic i comercial i la dependència dels veïns "exacerbaran" l'impacte advers de la pandèmia

S&P deixa clar que el Principat es veurà afectada per “les perspectives econòmiques dels seus principals socis comercials”, ja que, en tenir una economia “altament concentrada en serveis financers, turisme i comerç”, l’impacte advers de la pandèmia es veurà “exacerbat”. En aquest sentit, recorda que preveu que el PIB espanyol caigui un 9% i, el francès, un 8%. En tots dos casos, hi hauria “una recuperació constant i àmplia” els anys següents.

El mateix succeirà a Andorra. L’agència estima que el 2020, a causa de la gran dependència dels visitants dels dos països veïns, el PIB es contraurà un 11,4%. A la vegada, també entenen que la recuperació serà important en els exercicis següents: del 4,7% el 2021 i del 3,8% el 2022. L’entitat de qualificació també pronostica una disminució de la població “com en anteriors crisis” a causa de “l’emigració”.

L’agència defensa la decisió de reduir la perspectiva a únicament estable, tot i que confien que les autoritats andorranes “continuaran avançant cap a l’enfortiment de la capacitat de recuperació i la del país d’afrontar una possible crisi financera”.  Ara bé, també avisa que aquesta qualificació podria anar a pitjor si es detenen projectes com “l’alineació amb els estàndards financers internacionals, l’adhesió a l’FMI o l’acord d’associació amb la Unió Europea”.

Malgrat aquesta decisió, manté la qualificació creditícia ja existent (BBB a curt termini i A-2 a llarg). I és que entenen que “Andorra ha entrat en la recessió provocada per la pandèmia en una sòlida posició fiscal i de deute”. Ho justifica indicant que els darrers anys ha tancat liquidacions pressupostàries amb superàvits i que ha anat complint la Llei de la regla d’or. La seva previsió és que les mesures econòmiques adoptades puguin incrementar l’endeutament al 46% del PIB. En canvi, entenen que els comuns continuaran rebaixant els seus números vermells.

Entenen, però, que el Principat afronta la situació en una "sòlida posició fiscal i de deute"

Pel que fa a les reserves de la CASS, avancen que  enguany disminuiran, però es confia que els anys següents es mantingui en una mitjana de 1.400 milions d’euros. “Esperem que Andorra mantingui la seva posició d’actiu net”, afirmen. També valoren positivament la situació de FEDA i d’Andorra Telecom, fins i tot malgrat que els beneficis es puguin reduir pels descomptes en les factures aplicats i la possibilitat que s’agafi una part per finançar les mesures.

Per això, “considerem que Andorra té un bon accés al mercat”. De fet, recorden que la darrera emissió de deute va tancar-se “amb èxit i taxes competitives”.

Comentaris (6)

Trending