(Sobre)viure lluny de la guerra

(REPORTATGE AUDIOVISUAL) Històries de refugiades ucraïneses marcades pel conflicte bèl·lic com la de la Zlata. Ella i la seva família van fugir d'Ucraïna ara fa dotze mesos. Des de llavors viuen a Andorra. La jove assegura que el Principat li ha donat l'oportunitat de refer la seva vida

(Sobre)viure lluny de la guerra

Un any de guerra, de devastació i misèria a Ucraïna. El 24 de febrer de 2022 va esclatar el conflicte bèl·lic que va capgirar la vida dels ucraïnesos. Uns van decidir resistir, i quedar-se al país, d'altres van optar per marxar. És el cas de la Zlata. Amb els seus pares i el seu germà petit van arribar a Andorra. Han passat dotze mesos. Un temps que ha servit perquè la família s'instal·lés al Principat. La jove i el seu germà van a l'escola francesa, són dos dels 70 infants refugiats ucraïnesos que s'han escolaritzat a Andorra. Els seus pares estan treballant. La Zlata assegura que aquest petit país els ha donat l'oportunitat per viure i que el seu repte és adaptar-se a la comunitat. Viuen en un hotel al Tarter, on resideixen una cinquantena de refugiats, gràcies a un conveni que va signar l'executiu amb el propietari de l'establiment, un acord que té vigència fins a l'estiu.
La història d'aquesta noia ucraïnesa és un dels molts relats marcats per la guerra. Persones que han fugit i no han tornat, però també hi ha la d'ucraïnesos que en un primer moment van decidir marxar, però que passades les setmanes van optar per desfer el camí cap a casa, per la qual cosa van retornar a Ucraïna, malgrat el perill i les dificultats que comporta viure en un territori en conflicte bèl·lic. Falta de menjar, llum, aigua i també feina, l'encariment dels productes, i l'angoixa i la por dels coets i les alarmes dels atacs aeris.
Ara per ara hi ha unes tres-centes persones desplaçades al Principat. La quota de permisos per a refugiats ucraïnesos, que va fixar Andorra a 285 persones, està completa. A més, hi ha 24 persones que es troben en llista d'espera per obtenir el permís de sojorn, i que es troben al país en règim turístic segons va informar dimecres el ministre de Finances i Portaveu en funcions, Cesar Marquina.

Comentaris (10)

Trending