El sector dels carburants recupera la competitivitat amb la diferència de preus amb França i Espanya

És dels pocs on les tarifes són actualment més baixes que abans de l'esclat de la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna

Comentaris

Sortidor en una benzinera d'Andorra la Vella.
Sortidor en una benzinera d'Andorra la Vella. ALTAVEU

El sector dels combustibles ha recuperat la competitivitat i és ara mateix un dels pocs on els preus són més baixos que abans de l'esclat de la crisi provocada per la guerra era Rússia i Ucraïna. Així ho manifestat el president de l'Associació d'Importadors i Distribuïdors de Carburants, David Porqueres.

Els preus dels combustibles van tocar sostre el juny de l'any passat quan el barril de petroli estava a 125 dòlars (113,79 euros) i ara està a 85 dòlars (77,36 euros). Això ha coincidit amb el final de les bonificacions als carburants a França i a Espanya. Actualment, fer benzina a Andorra és 20 cèntims més barat que a Espanya i 40 a França. En les gasolineres 'low cost' el diferencial arriba als cinc cèntims.

Porqueres considera que s'ha pogut revertir la situació després de l'esclat de la guerra a Ucraïna. Les gasolines i el gasoli són un 20% més barats mentre que en el gasoil de calefacció la baixada ha estat d'un 30%. Tot i això, l'OPEP+, el càrtel de països productors i exportadors de petroli i els seus socis, entre els quals Rússia, volen mantenir com sigui el preu alt del petroli.

Els països de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) concentren el 80% de les reserves mundials de petroli, i produeixen entre el 35% i el 40% del petroli que es comercialitza, mentre que el conjunt dels 23 països de l'OPEP+ supera el 60%. L'OPEP, fundada el 1961, està formada ara per 13 països, que des del 2016 es coordinen amb 10 països més, entre els quals destaquen Rússia i el Kazakhstan, en el que ha rebut el nom d'OPEP+.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending