Primer dia de ple estiu a Andorra

Aquest divendres s'han superat els 30 ºC al país per primer cop aquest any, concretament a l'estació meteorològica de Borda Vidal, a tocar de la frontera hispanoandorrana; la capital i Escaldes han viscut el dia més càlid de l'any amb màximes de 29 ºC

Ciutadans caminant per l'avinguda Meritxell com si ple estiu fos ja.
Ciutadans caminant per l'avinguda Meritxell com si ple estiu fos ja. T. S.

La calor ha arribat al Principat d'Andorra abans del que és habitual. Les temperatures s'han enfilat aquest divendres fins a superar els 30 ºC a l'extrem sud del país, 29 ºC a la vall central i 25 ºC a 1.500 m d'altitud. Aquests valors són més propis de finals de juny o principis de juliol que no del mes de maig. La invasió d'una massa d'aire procedent d'Àfrica és la causant d'aquest ambient càlid que ens ha transportat de cop a ple estiu.

De fet, en tan sols una setmana hem passat de necessitar la jaqueta per sortir de casa amb temperatures màximes per sota dels 15 ºC a Escaldes-Engordany, el passat 16 de maig, a poder anar amb màniga curta pràcticament durant tota la jornada, ja que en gran part del país a les 10 h del matí d'avui les temperatures ja superaven els 20 ºC.

Primer dia d'estiu a tot el país, segons criteris meteorològics

L'estiu astronòmic comença el 21 de juny, el meteorològic l'1 de juny, però quan considerem que un dia ha sigut d'estiu? En aquest cas, es tenen en compte els valors de les temperatures màximes per determinar si un dia pot ser catalogat d'estiu. Per això, la temperatura màxima ha de superar els 25ºC. Aquest criteri ja s'ha donat en les darreres dues jornades en alguns punts del centre i sud el país però no ha estat fins avui, divendres 22 de maig, quan podem considerar que pràcticament tot el país ha viscut un dia d'estiu.

De fet, els 25 ºC s'han arribat a superar en punts per sobre dels 1.500 metres, fet que constata l'anomalia càlida de la massa d'aire que ens està afectant. Les temperatures elevades també s'han deixat notar en alçada amb més de 22 ºC al Coll d'Ordino i més de 15 ºC dalt del Port d'Envalira.

Evolució Temperatura La Cortinada
Evolució de la temperatura a la Cortinada els darrers 7 dies · VisualMeteo / WeatherCloud

Màximes d'avui al Principat d'Andorra
Sant Julià de Lòria (Borda Vidal) 30.3 ºC
Andorra la Vella (Margineda) 29.1 ºC
Escaldes-Engordany (Roc de Sant Pere) 28.5 ºC
La Cortinada 26.0 ºC
Coll d'Ordino (1.900 m) 22.3ºC

Etiquetes

Comentaris

Trending