El Paraulògic no viatja amb clípol

El joc en línia en català només accepta les paraules recollides al DIEC on no hi són andorranismes com aixarnola o buner

Comentaris

El Paraulògic s'ha convertit en el joc de moda d'aquestes festes.
El Paraulògic s'ha convertit en el joc de moda d'aquestes festes. ALTAVEU

Sopes de lletres, bridge, les set diferències, escacs, encreuats, o sudokus formen part del contingut dels diaris des de fa més 100 anys. Els passatemps estan ben vigents potser perquè els lectors necessiten afrontar un petit repte quotidià. Potser per aquesta raó s'explica l'èxit del Paraulògic, un joc en línia en català que supera els 120.000 jugadors diaris.

El funcionament de Paraulògic és molt senzill. L’usuari compta amb set lletres dividides en sis figures blaves i una de vermell. El rusc té una sola norma: totes les paraules que s’aconsegueixin han de tenir la lletra situada a l’hexàgon vermell. L’usuari ha de localitzar el major nombre de paraules possibles en català -han d’estar recollides al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans- a partir de la combinació d’aquestes lletres sempre que continguin la lletra del mig. Per exemple, la paraula andorrà o andorrana s'hauria de buscar en el diccionari per validar-la.

Aquest  joc en línia en català ideat per RodaMots i desenvolupat pel programador Pere Orga està revolucionat les darreres setmanes Twitter entre els confinaments i les trobades nadalenques. Inspirat en l’Spelling Bee del New York Times, Paraulògic ens repta a formar el màxim nombre de paraules possibles amb les set lletres que recull cada dia. Les normes són senzilles: les paraules han de tenir un mínim de tres lletres i s’ha d’utilitzar obligatòriament la lletra del mig. 

Les paraules han de tenir com a mínim tres lletres i la combinació de lletres canvia cada dia

Una altra norma és que les paraules han de tenir com a mínim tres lletres i la combinació de lletres canvia cada dia per tal que els usuaris puguin buscar noves paraules constantment. Els punts que val cada paraula varien segons la complexitat del mot i la seva llargària. La puntuació màxima d’una paraula és 17, i si s’aconsegueix que surtin totes les lletres del joc es sumen un total de deu punts. Un cop s’encerta una paraula si l’usuari hi clica a sobre pot veure la definició de la paraula recollida al Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC). 

El joc va estrenar-se l’1 de novembre en commemoració de la paraula número 5.000 de RodaMots, la iniciativa que cada dia divulga una paraula en català amb el seu significat, etimologia i usos. Des d’aleshores, Paraulògic ha experimentat un creixement exponencial, ja que ha passat d’entre 3.000 i 4.000 jugadors diaris en els seus inicis fins als 120.000 usuaris únics jugant cada dia.

Fins i tot l'Institut Català de la Salut recomana jugar-hi en una piulada a les xarxes socials: "Si l’antigen és positiu i no tens símptomes, o aquests són lleus, el més lògic és que et quedis a casa (i si és negatiu, suma un altre ‘tuti’ però no te’n refïis". I per sortir de dubtes i saber si acceptem andorrà o andorrana, el DIEC la dona per bona amb aquestes definicions: natural d’Andorra o relatiu o pertanyent al Principat d’Andorra o a la població d’Andorra la Vella o als seus habitants. En canvi no accepta clípol. Tampoc seran vàlides aixarnola, buner, desempanar, redort, o trasteria.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending