Obertura desigual de comerços en un diumenge de Constitució

L'afluència de compradors als principals eixos comercials durant les primeres hores ha estat força discreta

Dos comerços oberts al passatge Biscariet, a Andorra la Vella.
Dos comerços oberts al passatge Biscariet, a Andorra la Vella. PILAR CANDEL

El Govern permet que aquest diumenge 14 de març, festa de la Constitució, els comerços que vulguin poden obrir. L'obertura, tenint en compte les mesures de restricció de circulació als països veïns, ha estat molt desigual i marcada almenys a les primeres hores per la poca afluència de compradors en els principals eixos comercials.

L'obertura o no dels comerços ha provocat situacions curioses. A Sant Julià de Lòria, per exemple, algunes pastisseries han tancat malgrat que el diumenge és el seu principal dia de vendes de la setmana. Les fruiteries de la parròquia, però, han obert. També s'ha fet difícil trobar els diaris estrangers que no han arribat a algunes superfícies comercials. 

La Llei de declaració del Dia de la Constitució, del 8 d’octubre de 1998, estableix que el 14 de març, és un dia festiu de compliment obligatori, retribuït i no recuperable per a tots els sectors, i fixa unes excepcions per als sectors relacionats directament amb el turisme. El text refós de la Llei 92/2010, del 16 de desembre, d’horaris comercials i de dret al descans setmanal en diumenge per a les persones que treballen en el comerç, modificada per la Llei 07/2011, del 12 d’agost, publicat per decret legislatiu de 14 de setembre del 2011, declara novament el dia 14 de març com a dia de tancament obligatori.

En el cas que l’assalariat treballi aquest diumenge, el patró l’ha de compensar traslladant aquest dia festiu a un altre dia pactat de mutu acord

No obstant això, en l’article 4.2 es preveu la possibilitat que el Govern suspengui –abans de l’1 de gener de cada any– l’obligació de tancament dels comerços quan el dia 14 de març s’escaigui en cap de setmana, en festiu o en període de previsible afluència turística. Considerant la conjuntura econòmica actual i que el dia 14 de març del 2021 s’escau en diumenge i en època de previsible forta afluència turística, el Govern va considerar convenient permetre, el passat mes de novembre en un decret, que els comerços que ho desitgin, puguin desenvolupar la seva activitat a, si bé el patró ha de compensar l’activitat de l’assalariat que durant aquest dia presta els serveis a l’empresa, de conformitat amb les disposicions legals vigents.  En el cas que l’assalariat treballi aquest diumenge, el patró l’ha de compensar traslladant aquest dia festiu a un altre dia pactat de mutu acord. A més el patró ha de donar a l’empleat un altre dia de festa suplementari retribuït. Si la compensació no es pot materialitzar totalment o parcialment en els termes esmentats, el patró ha de retribuir els dies de descans compensatori no gaudits com a dies de treball efectiu, és a dir, segons el salari tipus de l’hora ordinària, entenent aquest salari com una vuitena part de la remuneració convinguda per la jornada legal de treball de vuit hores i no com a dies naturals.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending