El nou Observatori se centrarà en la situació econòmica de les famílies i en la salut mental

L’enquesta, que es començarà a fer a partir d’aquest dimarts, indagarà sobre si les llars poden afrontar determinades despeses, fins i tot una d’imprevista de 1.050 euros, i també farà el test de Goldberg per copsar el benestar psicològic (o no) de la població andorrana

Comentaris

La presentació de l'Observatori del segon semestre del 2023.
La presentació de l'Observatori del segon semestre del 2023.

Andorra Recerca+Innovació (AR+I) començarà demà el treball de camp per l’Observatori del primer semestre. Aquest cop, una part de l’enquesta se centrarà en la situació econòmica de les famílies. Així, entre les preguntes que es formulen hi ha un grup que demanda conèixer la capacitat de les persones per afrontar despeses habituals en una llar, com ara la calefacció o anar de vacances. També se sol·licita si es pot assumir el pagament inesperat -sigui pel motiu que sigui- de 1.050 euros.

L’àrea de sociologia de l’agència prepararà a partir d’aquesta setmana una nova edició de l’Observatori, amb vista a poder donar a conèixer els resultats al llarg dels mesos vinents. Com es recorda des de la mateixa entitat es tracta d’una enquesta periòdica que es fa a la ciutadania major d’edat per “mesura l’evolució de diversos indicadors, sobretot, socials”. Lògicament, una de les qüestions que es fan versa sobre els principals problemes del país, a l’entendre de la població.

En total, seran gairebé un miler els enquestats que seran entrevistats amb l’objectiu de poder tenir una idea de la percepció de la ciutadania. Aquest cop, moltes preguntes se centraran en la situació econòmica personal i indagaran en aspectes com ara si es poden permetre mantenir la casa a una temperatura adequada, anar de vacances almenys una setmana a l’any o menjar carn o peix amb regularitat. També es demana si es pot afrontar una despesa inesperada de 1.050 euros.

L’Observatori també tindrà una part destinada a la salut. Així, es recupera el test de Goldberg, que incideix la salut mental de la ciutadania a partir de preguntes com, si en els darrers 15 dies s'ha sentit molt excitat nerviós o en tensió, si ha estat preocupat per alguna cosa o s'ha sentit molt irritable, o amb poca energia. Finalment, també destaca un apartat que refereix al medi ambient i si es considera que les institucions andorranes actuen amb diligència per a la conservació de la natura i la mitigació, també des del punt de vista de l’acció personal, dels efectes del canvi climàtic.

Comentaris (2)

Trending