Un Nadal amb compres d’aliments més tard i amb menys quantitat

S'han triat productes alternatius als tradicionals, hi ha més reserves als restaurants, i la crisi energètica s'ha notat en els forns de pa

Comentaris

El marisc i el peix són dos dels productes que més han augmentat.
El marisc i el peix són dos dels productes que més han augmentat. ALTAVEU

Compres en menys quantitat i més tard.Tria d'aliments alternatius als tradicionals i afectació de la crisi energètica en els forns de pa, la carn i el marisc. Aquests són els factors que han condicionat l'adquisició d'aliments per aquestes festes nadalenques. Hi ha productes que han pujat de preu però també altres que han baixat.

El Nadal és una època on en general es tendeix a gastar més. Les famílies fan un desemborsament important comprant els aliments més típics dels menús nadalenc tot i que en els darrers anys s'han constatat alguns canvis. "Es trien altres aliments alternatius als tradicionals, a les famílies hi ha persones veganes o amb intolerància al gluten. No tothom pot menjar canelons, per posar un exemple", explica Mercè Clavel exassessora de comerç del Govern i consultora de GIC Retail. Una altra tendència a l'alça és de celebrar els dinars en un restaurant o de comprar el menjar preparat. Hi ha establiment que elaboren àpats per aquestes festes, des del primer plat a les postres.

Aquest Nadal, a més està marcat per la crisi energètica que repercuteix especialment en aquells sectors que consumeixen més electricitat com pot ser un forn de pa o els productes que necessiten fred com ara el marisc. Mercè Clavel constata que "el comerçiant intenta no repercutir l'augment del producte i això suposa perjudicar el marge de benefici, els comerciants guanyen menys diners. Evidentment pujaran una mica els preus, però intentaran contenir-los per no afectar el client final”.

Una altra peculiaritat d'aquest Nadal és que s'han endarrerit les compres. "Normalment a mitjans i a finals de novembre ja hi havia encàrrecs, ara l'activitat s'ha començat a veure després de la Puríssima", apunta Clavel. Un recorregut per diversos centres comercials andorrans permet comprovar que l'augment més gran de preu en comparació amb el mes de novembre està en el peix i maris. Així, de mitjana, les cloïsses bavoses estan a 27,75 euros el quilo, un 19% més; el besuc a 49 euros el quilo, un 7% més i els percebes gallecs a 58 euros el quilo, un 6% més. A l'altre costat de la balança hi ha la magrana i la pinya que s'han abaratit un 4%. La proximitat de Cap d'Any ha provocat que el raïm sense llavor s'hagi encarit un 7%.

Segons els comerciants de peix, la temporada de pesca ha estat prou bona, i això ha contribuir a contenir els increments de preus en determinats productes però no tots. Continuant amb la referència de novembre, els llagostins s'encareixen un 50%, la gamba de Palamós un 55%, el llamàntol un 15% i l'escamarlà un 20%.amb els preus que hi ha aquest divendres en una peixateria.

L'opinió generalitzada entre els comerciants és que la gran pujada s'ha produït durant tot l'any, i que molts productes ja s'havien enfilat abans d'arribar a aquestes festes de Nadal. A nivell global, opinen que s'ha comprat amb menys quantitat.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending