Mor Antoni Pintat, expresident del consell d'administració de Crèdit Andorrà

Nascut a Sant Julià de Lòria, residia a Encamp i el 1995 va entrar a formar part de la cúpula del banc

Comentaris

Antoni Pintat Santolària.
Antoni Pintat Santolària. CRÈDIT ANDORRÀ

Antoni Pintat Santolària ha mort aquest dijous. Nascut a Sant Julià de Lòria, residia a Encamp. El 1995 va entrar a formar part del consell d'administració de Crèdit Andorrà,  en va ocupar el càrrec de secretari el 1998 i n’ha ostentat la presidència des del 2002 al 2013. Pintat va néixer el 14 de març de 1940 i va cursar la carrera d'econòmiques a Espanya i al Regne Unit. Era el més gran de tres germans amb l'Albert i la Rosa.  La sala de vetlles estarà oberta aquest divendres de les 15 a les 20 h a Encamp i el funeral serà dissabte a les 11 h a l'església de Santa Eulàlia.

 

Antoni Pintat es va casar l'any 1963 amb Angelina Mas i el matrimoni té tres fills, el Pepi, el Toni i la Mònica. Amb la seva esposa va gestionar el negoci familiar Garatge Oros. Abans va començar a treballar amb el seu pare. Primer l'ajudava amb el seu germà Albert transportant mercaderia a Barcelona com els tocadiscos Thorens o les ràdios Metz. Després va formar part del consell d'administració de Laudor SA, creada per quatre socis i dedicada al tabac i que va ser coneguda per cigars com l'Élite o els Lubars, que era del tipus toscanelli.

L'èxit comercial va fer que es construís una nova fàbrica per substituir la de cal Jaume. Laudor competia amb Tabacs Reig i els seus Rossli. Amb l'arribada de la família Pérez a CATSA es van associar amb ells i amb Reig per crear l'empresa Norma i van obtenir la llicència de fabricació de Winston i Camel de la multinacional RJ Reynolds. Així va néixer la Societat Civil Reig Norma (Sociren).

L'any 1995 es va presentar a les eleccions comunals a Encamp amb Maria Reig de número dos i les van perdre contra la candidatura de Jordi Mas i Jaume Ramond. Mort als 81 anys, ha estat una figura cabdal en la trajectòria de Crèdit Andorrà. L’any 1995 va entrar a formar part del consell d’administració de l’entitat, del qual fou secretari del 1998 al 2002. Aquell any va assumir la presidència del banc, que va exercir fins al 2013.  La seva trajectòria al capdavant del consell d’administració ha estat marcada pel creixement internacional. Durant el seu lideratge, el banc va experimentar un procés d’expansió que el va portar a ser present a Europa i Amèrica. Amb el seu esperit emprenedor va consolidar les bases i els valors del que ha esdevingut Crèdit Andorrà. 

El seu pare va comprar les accions del banc que havia creat Bonaventura Riberaygua el 1949

El pare d'Antoni Pintat Santolària -Antoni Pintat Argelich- va comprar les accions del banc que Bonaventura Riberaygua havia creat l'any 1949 gràcies a una demanda feta al Consell General. Un cop comprades les accions va creure oportú fer entrar altres socis andorrans en l'accionariat a partir d'unes reunions amb Martí Ribalta -un majorista de Barcelona que operava a Andorra amb el nom de la seva sogra, Carme Miravent-. i amb el banquer espanyol Rafael Termes. Van entrar com a socis l'Ivo Fiter de Sant Julià de Lòria, el Josep Mas de ca l'Oros d'Encamp, l'Eduard Tomàs d'Andorra la Vella, els germans Casal i Vall i el Josep Babot d'Escaldes-Engordany.

Ivo Fiter seria el primer president del consell d'administració, càrrec que ocuparien posteriorment Narcís Casal i Vall, Antoni Pintat Argelich, o Jaume Casal i Vall. La primera oficina del banc estava situada a l'avinguda Príncep Benlloch, davant de l'hotel Pyrénées. Fins a l'any 1960 el banc no va funcionar amb tots els serveis, gràcies al suport de Rafael Termes i del Banco Popular Español. Va ser l'ànima de l'operació de compra d'accions i de les ampliacions posteriors. El 1980 es va vendre totes les seves accions als socis del país.

Val a dir que una altra persona clau en la consolidació de Crèdit Andorrà va ser l'exalcalde de Barcelona i jutge d'apel·lacions nomenat pel bisbe Iglésias Navarri, José María Porcioles. Es va encarregar dels temes legals i de frenar una demanda que el Banc Agrícol havia posat contra la creació de Crèdit Andorrà. El fill d'Antoni Pintat Santolària -Toni- és l'actual president del consell d'administració.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending