Mobilització ciutadana per demanar a la Unesco que no avali Andorra com a reserva de la biosfera

El moviment AD.HOC lidera una campanya de denúncia de la situació que es viu al país, convertit segons els promotors de la petició feta a Audrey Azoulay en un “producte especulatiu”

Audrey Azoulay, directora general de l'Unesco.
Audrey Azoulay, directora general de l'Unesco. ARXIU

El moviment AD.HOC ha tramès a la directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, una carta en què demana a l’alt organisme internacional que “no avali una manera de fer que no només destrueix el paisatge i els seus recursos, sinó també el benestar dels seus habitants”. En conseqüència, i vist que s’està “fent d’Andorra un producte especulatiu”, se sol·licita que no s’atorgui al Principat la consideració de reserva de la biosfera que el Govern pretén. Justament, la campanya ciutadana coincideix amb la roda de reunions de poble que s’estan fent per exposar el projecte.

La mobilització ciutadana pretén anar més enllà d’AD.HOC, que es presenta a la directora general de la Unesco com un moviment “totalment apolític” que té “com a objectiu el desenvolupament equilibrat i harmònic del Principat d'Andorra, en els seus vessants mediambientals, socials, econòmics i culturals”, assegura a Azoulay, que més enllà de la demanda que formalitza en la missiva, que en breu li faran arribar més documentació per il·lustrar el posicionament que mantenen. I, ¿quin posicionament és el que mantenen?

“La percepció dels nostres socis i de la ciutadania andorrana, el país es troba en una situació d'especulació immobiliària que no ofereix cap garantia de desenvolupament sostenible per a un país alhora extremadament petit i fràgil”

En la carta, signada per dotze persones, s’explica que segons “la percepció dels nostres socis i de la ciutadania andorrana, el país es troba en una situació d'especulació immobiliària que no ofereix cap garantia de desenvolupament sostenible per a un país alhora extremadament petit i fràgil”. Es recalca que cada dia hi ha un ball de “camions mescladors, vehicles pesants, maquinària d’obra pública, màquines de cimentació” i que tot això conflueix en “grans construccions en detriment dels pocs espais que encara hi ha en un país de dimensions reduïdes, que ens fa témer que tot el desenvolupament sostenible es veurà soscavat tan aviat com sigui possible” alhora generant “un augment exponencial del preu de l’habitatge”.

En la missiva es recorda que un informe realitzat el 2008 i actualitzat el 2013, en el qual va participar la mateixa Unesco, ja se subratllava que “havíem superat àmpliament el llindar de tolerància. Tanmateix, en deu anys l’afectació ha empitjorat especialment”. Alhora es remarca a la directora general de l’organisme internacional que el projecte d’implantació d’un laboratori de P3, “entre d’altres coses”, "estaria en total contradicció amb un entorn” que ja té l’etiqueta de Reserva de la Biosfera com és, en aquest cas, Ordino.

Els signataris de la carta mostren la seva “preocupació” i reconeixen que contacten Azoulay “amb l’esperança que la prestigiosa organització que lidereu no avali una manera de fer que no només destrueix el paisatge i els seus recursos, sinó també el benestar dels seus habitants, fent d’Andorra un producte especulatiu en detriment de tot allò que constitueix un país”. Remarquen també que “coneixent el vostre compromís personal amb la sostenibilitat mediambiental, però també per la vostra funció a la Unesco, ens va semblar essencial cridar la vostra atenció sobre els riscos que corre pel nostre petit país”.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending