Més queixes per infringir la llei del català i ‘punk rock’ per portar als joves a usar la llengua

Durant el que portem d’any s’han duplicat el nombre de peticions perquè Política Lingüística actuï, sobretot davant d’empreses i establiments, per complir la legislació

https://youtu.be/vte2M1NP_O4

El nombre de queixes que ha rebut el departament de Política Lingüística en relació amb la vulneració de la llei del català s’han duplicat enguany respecte l’any passat. El servei ha tramitat prop d’una seixantena de queixes. Així ho ha informat la cap del servei, Marta Pujol, durant la presentació de la nova campanya de sensibilització sobre l’ús del català, que es posa en marxa aquest dijous i que té un tema musical ‘punk rock' del grup andorrà ‘Punkers Love the 80s’ com a esquer per atraure els joves cap a la utilització de la llengua oficial del país.

La ministra de Cultura, Sílvia Riva, i l’esmentada cap de Política Lingüísica han donat les pinzellades principals d’una campanya de sensibilització (‘Aquí en català, Atreveix-t’hi’) que aposta “per un to desenfadat”. Es manté l’eslògan de la campanya anterior per garantir la continuïtat, però s’aposta per “un exercici d’originalitat molt gran”, segons que ha remarcat la titular ministerial, que ha destacat el fet que el reclam sigui la proposta musical. De fet, quan es va dissenyar el concurs per fer-se càrrec de la concepció de la campanya ja es va exigir que calia que un grup andorrà interpretés un tema musical que es pogués convertir en un ‘vídeo clip’, en un espot televisiu i en una falca de ràdio.

La campanya juga preveu jugar amb molta interactivitat a les xarxes socials atès que, justament, “interpel·la la gent jove”, com ha recordat Riva, que, igual com ha recordat Marta Pujol, tot i tenir un coneixement molt alt de la llengua oficial del Principat en totes les seves dimensions, això no es tradueix en una utilització més gran que altres estrats socials o d’edat. No hi ha un sol aspecte que expliqui perquè tot i conèixer molt bé el català no s’utilitza tant com es voldria o hauria de ser. Segons Pujol, com entre altres segments de la població, hi ha “aspectes psicològics” que influeixen molt, com ara canviar de llengua si a les primeres de canvi l’interlocutor no segueix en català.

 

Presència a les xarxes, reptes, concursos (s’ha previst un concurs a través de la xarxa social de Tik Tok per aconseguir la interacció de la gent jove. El concurs, que s’iniciarà el 18 de gener, permetrà a la persona guanyadora obtenir uns Airpods Pro per escoltar música)… en aquesta ocasió l’objectiu és aconseguir que els joves parlin més amb català de manera habitual. I el ‘vídeo clip’, que transcorre per diferents escenaris del Principat, com el llac d’Engolasters o sobretot l’avinguda Meritxell, amb les lletres situades a la denominada plaça ‘The Cloud’, amb ‘Punkers Love t’he 80s’ i un entrepà de fuet com a protagonistes.

Queixes

En el marc de la presentació de la campanya ha estat quan Marta Pujol ha informat que s’han duplicat el nombre de queixes respecte d’establiments i empreses que infringeixen la normativa sobre el català. Tot i això, ha explicat Pujol, “la voluntat de l’administració no és sancionar”, per la qual cosa es mira d’arribar a acords amb els ‘incomplidors’ perquè abans d’haver de procedir a sancions se solucionin les deficiències ‘denunciades’.

La cap del servei de Política Lingüística ha explicat que “es van programant les inspeccions o les actuacions de manera que l’empresa tingui el marge de temps suficient” per haver resolt la incidència i així quan es faci la visita en qüestió n’hi hagi prou en constatar que s’han fet les correccions que pertocava alhora que l’administració “ofereix els serveis gratuïts” de què es disposa per acostar el català a tots els àmbits socials.

Comentaris (5)

Trending