La Massana recupera l’escudella i materialitza l’agermanament amb Vidreres

La vinculació amb la població gironina és un punt de partida per assolir el reconeixement de la Unesco pel patrimoni cultural immaterial dels menjars tradicionals com el caldo, el ranxo o les sopes històriques

La Massana ha tornat a fer l'escudella després de dos anys d'absència per la pandèmia.
La Massana ha tornat a fer l'escudella després de dos anys d'absència per la pandèmia. ACCIÓ

La Massana ha recuperat enguany, després de dos anys d'aturada a causa de la pandèmia, la tradicional Escudella de Sant Antoni a la plaça de les Fontetes. S'han servit 1.200  racions. Hi ha hagut escudella vegetal i per celíacs, amb aliments sense gluten. La celebració s'ha aprofitat per materialitzar l'agermanament de la parròquia amb la població gironina de Vidreres. Durant l'acte s'ha descobert una escultura en memòria de les tradicions dedicat als escudellaires de l'artista Toni Cruz.

La Massana i Vidreres també comparteixen els copatrons de Sant Iscle i Santa Victòria i en celebren la festivitat el 17 de novembre. Tenen un cens de població similari, organitzen fires dedicades a les flors -Andoflora i la Fira de les Flors-, i celebren l'escudella a la Massana i el Ranxo a Vidreres. Segons el conseller de Cultura de la Massana, Guillem Forné, "el desig comú és que aquest acte esdevingui un punt de partida per a la creació de sinergies a tots els nivells. Que els respectius departaments mantinguin una estreta col·laboració, i així, poder organitzar esdeveniments culturals que es puguin exportar d’una localitat a l’altra, promocionar visites a les respectives localitats, mercats de productors autòctons, tallers i d’altres activitats tant pels joves com per la gent gran, dinars de germanor, i excursions guiades".

WhatsApp Image 2023 01 17 at 17.54.55
L'escultura de Toni Cruz.

L'agermanament és un punt de partida, segons Forné, per assolir el reconeixement de la Unesco pel patrimoni cultural immaterial de l’Escudella i el Ranxo, a més de la resta de sopes històriques de Catalunya. Un projecte conjunt que també inclourà l’estreta col·laboració de les confraries escudellaires d'Andorra, i la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending