La majoria analitzarà si cal fer canvis a la Llei de persona i família arran de la sentència del TC

Els grups que van impulsar el text “acaten” la resolució però entenen que podria no ser necessari fer cap modificació perquè es manté la regulació del matrimoni, mentre que el PS veu un toc d’alerta perquè no es barregi el dret canònic amb la legislació en el futur

Enseñat, a l'esquerra, amb Mònica Bonell i Sandra Codina al ple de Casa de la Vall.
Enseñat, a l'esquerra, amb Mònica Bonell i Sandra Codina al ple de Casa de la Vall. DEMOCRATES

La majoria parlamentària que dona suport a Govern té previst analitzar l’impacte que la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la la distinció entre matrimoni canònic i casament civil pugui tenir en la Llei de persona i família. I considera que, fins i tot, podria no ser necessari fer cap canvi, ja que el text, sense l’article i la disposició anul·lada, sí que podria establir una única figura, matrimoni, per a totes les unions. Des del Partit Socialdemòcrata s’ha expressat la satisfacció per una resolució que veuen com a un toc d’atenció en el futur: no es pot legislar pensant en el dret canònic.

La sentència ha impactat directament en la sessió de Sant Tomàs al Consell General i els grups polítics, a diferència del cap de Govern, Xavier Espot, que ha optat per no fer valoracions al·legant que “no l’he llegida i no tinc encara prou coneixement de causa”, han abordat l’afer. Per a la majoria, ara el que cal és “acatar-la” perquè “va a missa, mai millor dit”, com ha volgut bromejar Carles Naudi des de Ciutadans Compromesos (CC), i, sobretot, avaluar els efectes que pot tenir.

Així, el president demòcrata, Carles Enseñat, un dels impulsors de la llei ha avançat que “hem de veure si fa falta o no modificar el codi”, tot indicant que “em fa la sensació que anul·lant la distinció [entre les dues fórmules originals] tota la resta ja porta al matrimoni”. En tot cas, ara cal esperar a fer un estudi de la mateixa resolució de l’alt tribunal i de com afecta al desenvolupament de la legislació l’anul·lació de l’article que distingeix entre matrimoni canònic i casament i de la disposició que parla de la inscripció al registre civil.

Una imatge de la façana de l'edifici que acull el Tribunal Constitucional.

Relacionat

Diferenciar casament civil de matrimoni canònic suposa una discriminació

El líder ‘taronja’ interpreta la resolució del TC com a una “reflexió”. El dubte era “si hi havia o no discriminació”. I ha apuntat que “nosaltres crèiem que no, però ja vam dir des del primer moment que estàvem oberts a modificar-ho si calia”. També ha negat que la sentència suposi cap toc cap al Copríncep. “Ells no participen en l’elaboració de lleis”, ha indicat. En tot cas, argumenta que el que es fa és “una defensa de la llibertat religiosa que l’Estat ha de garantir”.

En una línia similar s’ha expressat Ferran Costa, president del grup independent. Fins i tot, ha assegurat que “ens agrada”, ja que “podrem anar més enllà en tenir les portes obertes a què tot sigui matrimoni”. En certa forma, ha insinuat que el seu grup era partidari des del principi de no fer cap distinció.

Des del PS, partit que va presentar el recurs, Pere López s’ha mostrat “satisfet”. Entenen que “el TC deixa clar que no hi ha lloc a discriminació”. I, especialment, ha lamentat que “la Llei es va voler fer amb la regulació canònica per sobre de la civil”, fet que, ara, l’alt tribunal, s’ha carregat. Un avís que, alerta, “caldrà tenir molt en compte a l’hora de legislar de cara al futur”.

Per la seva banda, el cinquè grup que va donar suport al text, Terceravia, té clar que “una sentència del TC s’acata i es respecta”. Ara bé, ha admès que “hem de veure què implicarà en canvis legislatius; la llei s’haurà de replantejar i corregir”.

SATISFACCIÓ A DIVERSAND

On també s’ha rebut amb satisfacció la decisió del TC és a Diversand, l’associació que defensa els drets del col·lectiu LGTBIQ+. Justament, tot i que en línies generals la Llei de la persona i família va suposar per a ells un gran avenç, sobretot per tota la regulació de les persones transsexuals i la possibilitat oberta al canvi de sexe, la seva presidenta, Rocio Soler, ha recordat que mai van acabar que la distinció pel que fa al matrimoni no els feia el pes. “Ja va valorar en el seu moment que no hi estàvem d’acord. Que el TC ho hagi anul·lat ens sembla perfecte i, de fet, és el que esperable”, ha manifestat.

Comentaris (1)

Trending