El Mai pronostica que l’hivern serà llarg

L'arbre no s'ha cremat del tot en aquesta tradició de Canillo que pronostica el temps que farà fins a l'arribada de la primavera

El cònsol de Canillo, Francesc Camp encenent l'arbre.
El cònsol de Canillo, Francesc Camp encenent l'arbre. COMÚ DE CANILLO

La Crema del Mai pronostica que l’hivern serà llarg. L'arbre no s'ha cremat del tot aquest dimarts en l'acte tradicional que es fa cada 31 de gener a Canillo. L'acte s'ha fet al camp del Som, al costat de l'edifici Perecaus. Hi ha hagut la lectura del manifest pels infants del Punt Jove i l'actuació de Canillo's Band Tocant. S'ha repartit coca i xocolata.

Segons la tradició, la Crema del Gener o Crema del Mai pretén allunyar i acabar el més aviat possible amb el fred i el mal temps. La història recorda que a Canillo durant el mes de gener els nens i joves del poble tallaven un pi del bosc de la Canya i el plantaven al costat de les planelles de Borronet, prop de les escoles.

La gent feia molt soroll amb un corn de banya de bou, un cargol de mar i esquelles. Els veïns anaven cap a la plaça, on dos homes disparaven trets a l'arbre fins que l'encenien i es cremava, moment en el qual, sempre a so d'esquellots, ballaven i cantaven all seu voltant i saltaven per sobre de les brases.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending