“Mai ningú no és profeta a la seva terra”

La presidenta d’Stop Violències insisteix en exigir que s’acabi el “linxament i els insults” en contra seva i de l’entitat, recorda que l’organització sols fa allò que els convenis signats per Andorra li permeten i lamenta que no s’investiguin, com l’ONU mateix avala, els greuges que denuncia

Vanessa Mendoza Cortés durant una compareixença pública.
Vanessa Mendoza Cortés durant una compareixença pública. Toni Solanelles

“Tot i haver-nos denunciat i el linxament que patim, tenim molt a dir.” La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, ha tornat a la palestra aquest dilluns en el marc del Dia internacional de la Dona, per defensar la tasca que considera pionera en feminisme al país i per assegurar que tot allò que fan i diuen és “legítim i legal” i està emparat pels convenis ratificats al seu dia pel Govern del Principat. “No hem comès cap delicte ni nacional ni internacional”, ha deixat clar Mendoza Cortés, que ha lamentat, però, que “mai ningú no és profeta a la seva terra”.

L’activista social, psicòloga i professional de la lluita contra violències ha tornat a exigir que cessi “el linxament i els insults” que tant ella com l’entitat reben i ha explicat que no ha tingut més notícies des de la Batllia des que hi va anar a declarar fa unes setmanes com a encausada. Ha recordat que pel sol fet “que el Govern m’hagi denunciat” ella ja està monitoritzada per les Nacions Unides en condició de represaliada i ha explicat que a l’ONU s’hi va a dialogar, cosa que entén que l’administració andorrana no ha fet en cap moment tot i que va conèixer una setmana abans que es fes públic oficialment l’informe presentat a Ginebra el novembre del 2019 i que és la base de la causa judicial que hi ha oberta a la Batllia.

“No és cert que hi ha violacions? No és cert que hi ha dones migrades precaritzades?”, ha demanat entre altres preguntes i, en més d’un cas, atacs directes als mitjans de comunicació per no ser més incisius i investigar en lloc de ‘desprotegir’ al col·lectiu que representa i a ella mateixa

Visiblement molesta pels atacs que rep, i que ha deixat clar que no faran frenar l’activitat de l’organització, ben al contrari, esperen que amb la pressió internacional sigui l’Estat andorrà qui hagi de fer canvis en el seu cos normatiu i estructural, Vanessa M. Cortés ha anunciat que el proper 15 de març tornaran a l’ONU i que més endavant també instauraran una aliança que no ha concretat amb el Consell d’Europa. Ha reiterat en més d’una ocasió que Stop Violències només fa valdre els canals que els convenis signats per Andorra atorga a la societat civil. I ha lamentat que altres entitats no hagin fet el mateix.

De fet, l’activista ha lamentat que cap formació política -excepte el Partit Socialdemòcrata- ni entitat social de cap àmbit, per molts ‘m’agrada’ que explicitin a les xarxes socials, “no ens ha trucat per saber com estem” ni s’han preocupat per avaluar si les denúncies fetes per Stop Violències són certes o no. En aquest sentit, Vanessa Mendoza Cortés ha recordat que el que reclama l’ONU és que realment s’investigui què passa al Principat. “No és cert que hi ha violacions? No és cert que hi ha dones migrades precaritzades?”, ha demanat entre altres preguntes i, en més d’un cas, atacs directes als mitjans de comunicació per no ser més incisius i investigar en lloc de ‘desprotegir’ al col·lectiu que representa i a ella mateixa.

La presidenta d’Stop Violències ha recordat que l’entitat mai no ha fomentat l’odi contra ningú -situació que no es pot dir del que està passant en contra seva, segons ella- i tampoc no ha responsabilitzat ningú “amb noms i cognoms” dels fets que hagi pogut denunciar. “Hem parlat de l’Estat” i els estats, ha recordat, no tenen el dret a l’honor que Vanessa Mendoza Cortés ha recordat, com a persona individual que és, sí té i, en canvi, “se’ns està posant a la Plaça del Poble”. Malgrat que ha reconegut que li agradaria un major suport “a casa”, també ha deixat clar que “ens sabem defensar” i que ho fan a través de les “xarxes feministes d’arreu del món” i que van molt més enllà de les fronteres del Principat.

IMG 5047
Vanessa Mendoza Cortés durant l'exposició que ha fet a la sala d'actes de la Llacuna. Toni Solanelles

“No som les enemigues del poble”, ha dit en una de les respostes a preguntes posteriors a la lectura de la comunicació que Vanessa Mendoza Cortés ha fet íntegrament en castellà, i abans de lamentar que sembla que per a l’administració andorrana el 8-M es redueix a la bretxa salarial quan hi ha molts altres factors i desigualtats. Des de la manca de formació dels agents de diversos àmbits que han de tractar la violència de gènere fins al fet que no hi hagi una pensió vitalícia, que reclamen, de viudetat amb independència de l’edat en què s’enviudi.

La presidenta d’Stop Violències, que ha explicat que ningú no havia convidat l’entitat a l’acte d’aquest dilluns a la plaça del Consell General, ha demanat la ratificació per part d’Andorra del tractat de l’Organització Internacional del Treball (OIT) i especialment aquell article relatiu amb el treball domèstic, per no referir-se al dret a l’avortament, que no és que es demani sinó que s’exigeix, igual com des d’institucions internacionals s’ha reclamat que es despenalitzi la interrupció de l’embaràs. “Fem pensar i ensenyem que el món és més gran i va més enllà de les fronteres d’Andorra”, ha deixat clar Vanessa Mendoza Cortés.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending