Macron proposa una reforma per incloure el dret a l’avortament a la Constitució francesa

Ha anunciat la mesura que formarà part en els propers mesos d'un projecte de llei sobre la revisió de la Carta Magna, en el marc d'un homenatge a l'advocada morta Gisèle Halimi

Comentaris

Emmanuel Macron durant l'acte on ha anunciat la seva proposta constitucional sobre l'avortament.
Emmanuel Macron durant l'acte on ha anunciat la seva proposta constitucional sobre l'avortament. ELYSÉE.FR

El president francès, Emmanuel Macron, ha proposat aquest dimecres inscriure la "llibertat" d'avortar de les dones a la Constitució, una iniciativa que ja va fer els primers passos a França després que el Tribunal Suprem dels Estats Units  anul·lés el dret constitucional a l'avortament a tot el país. Macron ha anunciat  la mesura, que formarà part en els propers mesos d'un projecte de llei sobre la revisió de la Carta Magna, en el marc d'un homenatge a l'advocada morta Gisèle Halimi, una icona de la lluita per l'avortament.

"Vull que la força d'aquest missatge ens ajudi a canviar la nostra Constitució per protegir la llibertat de les dones a recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs", ha declarat Macron al Palau de Justícia de París. L'anul·lació del dret a l'avortament a nivell nacional als Estats Units per la Cort Suprema al juny va commocionar el món i, a França, es va traduir en l'anunci d'iniciatives pel govern i l'oposició per blindar-lo. Al novembre, els diputats van donar el seu vistiplau a incloure l'avortament a la Carta Magna com un "dret", però aquesta proposta de l'esquerra va ser modificada al Senat (cambra alta), que va aprovar la seva inclusió al febrer com una "llibertat".

L'oposició d'esquerra li havia demanat però a Macron que presentés un projecte de llei propi per accelerar el procés ja que la iniciativa parlamentària hauria d'haver estat sotmesa a referèndum. No està gens clar, però, que el resultat fos favorable al sí.  Com que ara es tracta d'un projecte del govern, el president podrà optarperquè les dues cambres, reunides conjuntament, donin el vistiplau final per una majoria de tres cinquenes parts.

L'aprovació ha estat acollida aquest dijous amb aplaudiments.

Relacionat

L’Assemblea francesa aprova la inclusió del dret a l’avortament a la Constitució

A França, l'avortament va ser despenalitzat el 1975 per una llei promoguda per Simone Veil, icona de l'emancipació femenina i supervivent de l'Holocaust. L'última modificació el 2022 va estendre els terminis fins a les 14 setmanes. Tot i això, l'anomenat judici de Bobigny havia aplanat el camí anys abans. L'octubre del 1972, aquest tribunal va absoldre una jove de 16 anys acusada d'avortar després d'una violació i l'advocada de la qual va ser Gisèle Halimi, morta el juliol del 2020 amb 93 anys.

El seu homenatge durant el Dia Internacional de la Dona, no ha estat exempt de polèmica. Un dels fills de Gisèle Halimi i l'associació que va fundar amb la filòsofa i escriptora, Simone de Beauvoir el 1971 no han assistit a l'acte en estimar un "oportunisme polític" de Macron en plenes protestes contra les reformes de les pensions.

Des de l'inici de la cinquena república, cap proposta de revisió iniciada pels parlamentaris ha pogut prosperar. Totes les modificacions de la Constitució han arribat després d'una iniciativa presidencial.

Comentaris (2)

Trending