L’Assemblea francesa aprova la inclusió del dret a l’avortament a la Constitució

La iniciativa que ha estat impulsada per la França Insubmisa i el partit de Macron, té el suport de la ultradreta de Marine Le Pen

L'aprovació ha estat acollida aquest dijous amb aplaudiments.
L'aprovació ha estat acollida aquest dijous amb aplaudiments.

L’Assemblea Nacional francesa ha votat aquest dijous a favor d’incloure el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs a la Constitució per evitar que un eventual futur govern conservador pugui fer marxa enrere en els drets de les dones. La proposta, presentada per La França Insubmisa (LFI) de Jean-Luc Mélenchon, ha comptat amb un ampli suport: ha estat adoptada per 337 vots a favor –entre els quals, els de la majoria presidencial– i 32 en contra. Ara la proposta de llei ha de passar pel Senat perquè sigui validada.

El Senat ha d’adoptar la iniciativa en els mateixos termes amb què s’ha aprovat a la cambra baixa i després el Congrés, que és la reunió extraordinària de diputats i senadors, ha de donar-hi suport amb una majoria de tres cinquenes parts. També hi ha la possibilitat d’accelerar el procés mitjançant un projecte de llei presentat pel govern. 

El ministre de Justícia francès, Éric Dupond-Moretti, ha declarat: “És un dia històric que marca una etapa fonamental per al dret a l’avortament, perquè les dones disposin del seu cos, punt final”. La cap de files de LFIMathilde Panot, ha dit que aquesta votació és un homenatge també a les dones de diversos països europeus com Polònia i Hongria, on el dret a la interrupció voluntària a l’embaràs està molt restringit.

A França, l’avortament està actualment autoritzat fins al final de la setmana 14 d’embaràs.  Malgrat això, nombroses franceses, sobretot aquelles amb un embaràs pròxim al límit legal, es troben amb dificultats per interrompre'l, tant en hospitals públics com privats. De fet, es calcula que unes 2.000 d’elles continuen anant a l’estranger, Espanya o Holanda, per exercir aquest dret.El fet sorprenent ha arribat de la mà de la ultradreta francesa de Marine Le Pen en el partit de la qual, Reagrupament Nacional, hi conviuen polítics molt diversos, alguns a favor del matrimoni homosexual i altres més aferrats al catolicisme més conservador. 

El fet de donar un valor constitucional a l’avortament era una mesura molt debatuda en la política francesa des de la decisió del juny del Tribunal Suprem dels Estats Units, que va obrir a la porta que estats federals prohibissin la interrupció voluntària de l’embaràs. Una altra llei molt semblant, en aquest cas impulsada per una diputada afí al president Emmanuel Macron, estava prevista que arribés a l’hemicicle a partir de dilluns que ve, tot i que finalment es podria retirar de l’agenda parlamentària.

Etiquetes

Emmanuel Macron durant l'acte on ha anunciat la seva proposta constitucional sobre l'avortament.

Relacionat

Macron proposa una reforma per incloure el dret a l’avortament a la Constitució francesa

Comentaris (3)

Trending