La Justícia tramita el primer canvi de gènere d’una persona transsexual a Andorra

El batlle que inicialment havia refusat la petició al·legant que no tota la Llei de persona i família estava en vigor ha acceptat el recurs d’un jove i ara iniciarà el procediment, que requereix un informe de fiscalia i escoltar el sol·licitant

David Cecília, amb la bandera del col·lectiu transsexual, durant una jornada de celebració de l'Orgull.

La Justícia ha iniciat el procediment que ha de permetre el primer canvi de nom i de gènere d’una persona adulta transsexual al país. El batlle que inicialment havia denegat la petició feta per David Cecilia ha acabat acceptant el recurs presentat per la seva advocada. Ara, s’està pendent de fer tot el tràmit previst a la Llei de persona i família, que inclou, justament, un informe de fiscalia i una compareixença del sol·licitant davant l’autoritat judicial.

La seva petició inicial la va fer arribar a la Batllia el passat novembre. Seguia el que estableix el text via una modificació de la Llei del Registre Civil. Així, s’indicava que “les persones majors d’edat, amb els suports que s’escaiguin en cas de discapacitat, i les menors emancipades poden sol·licitar el canvi de nom davant del batlle competent manifestant que senten com a propi el gènere corresponent al nom sol·licitat”.

També es va modificar un altre article, el 152, establint que “les persones majors d’edat i les menors emancipades poden sol·licitar la rectificació de la menció registral del seu sexe si aquesta menció no es correspon amb la identitat de gènere que senten com a pròpia i acrediten que porten dos o més anys presentant-se públicament i essent conegudes amb aquesta identitat en el seu entorn familiar, professional o social proper”. La sorpresa, però, va ser quan, al gener, la Justícia li va respondre.

Malestar entre les persones transsexuals pels diferents criteris a Justícia amb el canvi de nom

I era una contesta negativa. El batlle que havia agafat el cas s’escudava en el fet que, si bé la disposició que permetia aquest canvi de nom i de gènere davant el registre civil sí que havia entrat en vigor, no passava el mateix amb el nou procediment de jurisdicció voluntària establert a la Llei. Aquesta decisió contrastava amb el fet que un altre batlle sí que havia acceptat tramitar el canvi de nom d’una menor, fet que va generar cert malestar en el col·lectiu LGTBIQ+ del país.

La situació, però, s’ha acabat desencallant. Per un costat, perquè la Llei de Persona i Família va entrar en vigor en la seva globalitat ara fa uns dies. Però, principalment, perquè el recurs de reposició que van presentar Cecília i la seva advocada, Patrícia Bragança, ha estat acceptat. El batlle admet que el procediment, ara sí, es pot tirar endavant. I així es fa.

“Ara sí que s’ha acceptat a tràmit. En aquest cas, hi haurà un canvi de nom i de gènere”, explica la lletrada, tot posant en relleu que és el primer cop que al Principat es fa aquest procediment, vinculat a la jurisdicció voluntària. Els següents passos són esperar l’informe preceptiu que ha de fer la fiscalia i la compareixença que el sol·licitant ha de fer davant el batlle, que també podrà demanar escoltar altres persones. A partir d’aquí, haurà de determinar si accepta la petició i, si és així, Cecília haurà de fer els tràmits corresponents davant el registre civil.

“No ha de ser un procediment llarg. Esperem que no ho sigui”, ha apuntat Bragança, un sentiment que comparteix el seu client. “Ara estic a l’espera de la crida del batlle i fer el procediment que correspongui”, ha indicat en declaracions a Altaveu.