Festes majors sí, però “reiventades” i sense actes nocturns

Els comuns demanen a la policia que intensifiqui la presència per evitar aldarulls un cop acabin les activitats lúdiques, que evitaran els horaris intempestius

Un instant de la festa del poble d'Encamp de fa uns anys.
Un instant de la festa del poble d'Encamp de fa uns anys. COMÚ D'ENCAMP

El coronavirus obligarà a modificar, a “reiventar” en paraules de la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, les festes majors de les set parròquies. Però, a diferència del que es podia preveure fa tot just unes setmanes, no les farà suspendre. Els comuns tenen previst celebrar-les, adaptant-les, això sí, a les necessàries mesures de precaució per evitar el risc de contagi amb el coronavirus. Un dels canvis que ja estan clar és l’eliminació de qualsevol acte nocturn. A més, s’ha demanat col·laboració a la policia per evitar que algunes persones segueixin la celebració pel seu compte a hores intempestives.

El futur de les festes majors d’aquest estiu és un dels temes que s’han tractat a la reunió de cònsols celebrada aquest dijous, la primera després de la crisi sanitària. Els mandataris comunals l’han abordat aprofitant la compareixença del director del cos de policia, Jordi Moreno, al qual han volgut demanar el suport per vigilar que les celebracions es puguin tirar endavant sense aldarulls i, especialment, que aquests tampoc apareguin un cop finalitzin les activitats que s’incloguin als diferents programes festius.

Encamp treballa a contrarellotge per poder celebrar la Festa del Poble en dues setmanes, això sí, adaptant-la a les actuals circumstàncies

Una agenda que, però, serà bàsicament diürna. Així ho ha explicat Mas, tot posant en relleu que l’acord de totes les corporacions passar per “unificar l’estratègia”. Aquesta suposa, per exemple, espaiar els actes per evitar aglomeracions de persones amb el perill que no es mantingui la distància de seguretat i que aquests se celebrin durant el dia evitant que es facin de nit, tot i que s’entén que hi ha la possibilitat d’allargar-los fins a la una de la matinada, mateix límit que ara tenen bars i restaurants per romandre oberts. La cònsol encampadana, però, ja ha avançat que difícilment hi haurà, per exemple, balls o festes nocturnes, que solen ser les activitats amb més assistència i, també, les més conflictives en l’àmbit de l’ordre públic.

“La coordinació amb la policia és clau amb què passa després de la una de la matinada. És evident que es poden produir aldarulls i es poden no respectar les recomanacions”, ha manifestat el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que ha remarcat que “hem de ser conscients que hi ha festes que no serà possible fer-les com es feia”.

Per tant, toca “reiventar-les”, com ha apuntat Mas. I, de fet, Encamp és el que ho haurà de fer amb més rapidesa. Calendari a la mà, en dues setmanes s’hauria de celebrar la Festa del Poble, vinculada a la revetlla de Sant Joan. “Inicialment, no estava prevista; ara l’estem treballant per veure si la podem tancar amb una previsió d’actes espaiats i amb un caire diferent”, ha comentat.

Des dels comuns també es té clar que tocarà apostar, a l’hora de contractar actuacions musicals o artístiques, pels grups del país. Primer, per “potenciar la cultura i els artistes locals”. Segon, perquè ara mateix hi ha molts dubtes de si podrien realment venir a actuar professionals estrangers.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending