La falta de manteniment dels ancoratges va provocar l'esllavissada a la Portalada

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres anuncia que el pròxim dia 24 s'iniciaran els treballs de la Fase 1, d'estabilització, que tindran una durada de dotze mesos

Comentaris

El ministre Jordi Torres, amb Manel Riera i Josep Maria Huertas, del ministeri d'Ordenament Territorial.
El ministre Jordi Torres, amb Manel Riera i Josep Maria Huertas, del ministeri d'Ordenament Territorial. Altaveu

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres ha dit aquest divendres que la causa de l'esllavissada a la Portalada va ser la falta de manteniment dels ancoratges segons l'informe de l'empresa Euroconsult. Així, la companyia asseguradora del Govern ja va fer, la setmana passada, la reclamació a la propietat del terreny. Torres ha eximit de qualsevol responsabilitat al comú de Sant Julià de Lòria.

El dossier es va traslladat des del ministeri d'Ordenament Territorial al gabinet jurídic del Govern que es va posar en contacte amb la companyia asseguradora. La propietat, doncs, hauria d'assumir tots els costos derivats de l'esllavissada. Ja el passat mes de juliol, el ministre portaveu, Eric Jover va explicar en la roda de premsa posterior al consell de ministres que uns informes feien esment a la “nul·la responsabilitat per part de l’administració de l’Estat i apuntaven que en aquella obra segurament no s’havien fet les tasques de seguretat necessàries per poder fer la conservació”, va manifestar el portaveu.

Torres ha fet el balanç de les accions que s'han dut a terme durant l'any després de l'esllavissada de la Portalada que va tenir lloc el 10 d'agost del 2019. Ha triat el mateix escenari per anunciar que el pròxim dia 24 s'iniciaran els treballs de la Fase 1, d'estabilització, que tindran una durada de dotze mesos.

S'han adjudicat per 4,8 milions d'euros i consisteixen a estabilitzar la zona sud i nord amb tanques de protecció i la construcció definitiva del mur que hi ha al costat de la carretera i que ara és provisional. Es construirà un peu per estabilitzar per gravetat la part submergida del mur de sosteniment de la carretera, i s'instal·laran ancoratges definitius a la part superior. En una segona fase s'estabilitzarà part central, que segons ha explicat Torres, "no representa cap perill però s'haurà d'anar estabilitzant per veure on està la fissura a dins del terreny". Es fa una vigilància constant per evitar nous despreniments. Ha recordat que el Govern ja ha invertit més de 800.000 euros en diversos treballs a la zona.

 

Comentaris (7)

Trending